Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 5
Foto: CarPix
2 AV 5
Foto: CarPix
3 AV 5
Foto: CarPix
4 AV 5
Foto: CarPix
5 AV 5
Foto: CarPix

Audi Q4 e-tron på vintertest i norra Sverige

Snart är det dags för Audis tolkning av Volkswagen ID.4 och Skoda Enyaq iV, nämligen Q4 e-tron. Den mindre suven kommer även den i Sportback-utförande. Lansering sker till sommaren 2021.

Trots bristen på snö är Audi redan nu på plats i norra Sverige för vintertestande av kommande Audi Q4 e-tron, som även den kommer i ett slankare Sportback-utförande.
En hel del vintertestande lär dock redan vara avklarat, då Q4 e-tron har samma MEB-plattform som Volkswagen ID.4 och Skoda Enyaq iV.

Exakt vad effektuttaget blir hos Audin är fortfarande oklart, men konceptet som visades tidigare i år plockade totalt ut 306 hästkrafter ur varsin elmotor monterad på bak- och framaxel. Motorn bak gav då 204 hästkrafter, den fram 102 hästkrafter.
Det ryktas även om en svagare instegsmodell, och att denna blir bakhjulsdriven med endast motor på bakaxeln. Inte helt ovanligt bland elbilar, BMW i3, Mini Cooper SE, Tesla Model 3, Volkswagen ID.4, Skoda Enyaq och Porsche Taycan är eller går alla att få med bakhjulsdrift.

Mycket känns igen från konceptbilen. Den hårt vinklade vindrutan bör göra sitt för lågt luftmotstånd och strålkastarna ser ut att vara hämtade rakt av från konceptet. Fronten är dock här inte lika svulstig.
Invändigt sitter en större pekskärm i mittkonsolen och ratten tycks påminna om den i e-tron, men ser här lite nättare ut.
Den som vill ha digitala kamerabackspeglar går bet, här gäller klassisk spegel.

Batteriet i konceptet var på 82 kWh - samma som i ID.4 - och bör således vara av samma storlek i produktionsbilen med en laddeffekt upp till 125 kW. Räckvidden blir i sådana fall på 45 mil enligt WLTP.

Storleksmässigt placeras den sig mellan förbränningsbröderna Q3 och Q5, men med bättre utrymmen invändigt än Q3.
Q4 e-tron och Q4 e-tron Sportback förväntas säljas till sommaren 2021, och visas under årets första kvartal.