Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

BMW i4 M – första elektriska M-bilen

Nästa år kommer första eldrivna BMW M-bilen baserad på i4. Nu rullar en prototyp ute i trafik och vår spionfotograf lyckades knäppa några kort på den.

För ett par år sedan berättade Frank Van Meel, dåvarande chef för BMW M GmbH (numera på Rolls-Royce), att alla M-bilar ska vara elektrifierade innan 2030. Än så länge har ingen M-bil fått elektrisk assistans, men nästa år inleds nya eran, och man börjar stort med en helt eldriven bil. För en månad sedan berättade nuvarande M-chefen, Markus Flasch, för australiensiska medier att första elektriska M-bilen baseras på i4 som vi sett på spionbilder tidigare, samt även som konceptbil i form av BMW Concept i4. Den visades upp digitalt i mars i år, men skulle ha stått utställd på bilsalongen i Genève som blev inställd på grund av coronapandemin.

M-bred. Foto: CarPix

Nu har vår spionfotograf fotograferat i4 än en gång, men bilen på bilderna skiljer sig från tidigare bilar. Först och främst reagerar betraktaren på de olika fälguppsättningarna för fram- och bakaxlarna. Denna avvikelse får ögonen att söka efter andra detaljer, och då upptäcker man M-backspeglar, blå M Sport-bromsok och, när bilen ses bakifrån, bredare spårvidd. Tittar man lite närmare noterar man också utlagda bakre skärmkanter.

BMW i4 som konceptbil, visades i mars i år. Foto: BMW

Räkna inte med att i4 M, vars modellbeteckning i dagsläget är okänd, blir en renodlad och extrem M-bil likt nya M3 är till 3-serie. Vanliga i4 bjuder som bekant på 530 hästkrafter via två elmotorer som driver var sin hjulaxel, tillräckligt för att skjuta iväg bilen till 100 km/h på fyra sekunder. i4 M misstänks i stället bli förfinad sett till körupplevelsen, eventuellt i symbios med lite mer effekt.

Skulle BMW:s M-avdelning få för sig att ge allt i effektväg så finns det marginaler. BMW:s senaste elektriska drivsystem tillåter nämligen upp till 408 hästkrafter per hjulaxel, vilket i teorin skulle kunna ge i4 M maximalt 816 hästkrafter. Men så långt kan vi inte tänka oss att Markus Flasch och hans ingenjörer sträcker sig.