Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 5
Foto: CarPix
2 AV 5
Foto: CarPix
3 AV 5
Foto: CarPix
4 AV 5
Foto: CarPix
5 AV 5
Foto: CarPix

Mercedes EQA snart redo för lansering

Mercedes lilla elbil EQA har återigen fångats av bilspionens kamera och nu ser premiären inte ut att vara långt bort. EQA genomgår sina sista tester med minimalt kamouflage.

EQA är att vara nästa elbil på tur i Mercedes lanseringsplan och nu körs prototyperna nästan helt utan maskering i de sista testmomenten. Om det inte hade varit för pandemin hade bilen redan premiärvisats, nu väntar vi oss att EQA blir officiell vilken dag som helst.

EQA ingår i Mercedes elektrifierade EQ-serie och som vi ser tydligt på bilderna är den en vidareutveckling av GLA. Den byggs alltså inte på en dedikerad elplattform, utan utgår från GLA och anpassas för eldrift. Om motorstyrka och batteristorlek är ingenting känt, men om konceptbilen som visades 2017 är något att gå efter så får EQA fyrhjulsdrfit, 272 hästkrafter och ett batteripaket på 60 kilowattimmar som ska ge en möjlig räckvidd på 40 mil. En EQA med de specifikationerna är mycket möjlig, men det kommer sannolikt även svagare versioner med mindre batterikapacitet och lägre pris.

På bilderna ser vi att EQA är mycket lik GLA, och att frontdesignen inspireras av det större syskonet EQC som har en tvärgående LED-list mellan strålkastarna och en motsvarande lösning med baklamporna för att särskilja den från vanliga GLA. Liknande lamparrangemang kommer att finnas på sjusitsiga EQB som kan bli en direkt konkurrent till Tesla Model Y.