Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091217-Alfa Giulietta
091217-Alfa Giulietta
091217-Alfa Giulietta
091217-Alfa Giulietta

Alfa Romeo Giulietta på Sverigebesök

Giulietta, efterträdaren till 147, presenterades väldigt kort av Alfa Romeo i form av snabba fakta och två exteriöra bilder för två veckor sedan. Nu har en av våra fotoglada läsare försett oss med fler bilder på bilen som nyligen var på väg norrut för vintertester.

Hans-Åke i Solna hade verkligen ögonen med sig i förrgår när han körde på Essingeleden i Stockholm. Helt plötsligt dök det upp tre bilar i filen bredvid, bilar som inte kändes riktigt hemma, speciellt inte med märkets tynande tillvaro i Sverige. De tre bilarna var helt enkelt tre exemplar av nya Alfa Romeo Giulietta som italienarna lite hastigt presenterade i början av december.

Bilarna hade redan kört en bra bit när Hans-Åke fick syn på dem, hela vägen från norra Italien till Stockholm är en sträcka på cirka 220 mil beroende på vägval. Och de hade en bra bit kvar innan de skulle nå slutmålet Arvidsjaur där vintertesterna äger rum, en sträcka på mellan 90 och 100 mil.

Förresten, spana in fronten på den vita bilen. Ett möte med en högtryckstvätt skulle inte sitta fel på den.

Till dags datum har informationen om Alfa Romeo Giulietta var sparsmakad. Men vi kan vänta oss lite mer matnyttig fakta i samband med bilens världspremiär på bilsalongen i Genève i mars nästa år, strax innan försäljningen startar.

Giulietta är alltså långköraren 147:s efterträdare och gick länge under namnet Milano. Att den nu fick klassiska Giulietta som ”tilltalsnamn” beror på en tvist mellan biltillverkaren och dess anställda.

Giulietta är 4,35 meter lång vilket gör den cirka 1,5 decimeter längre än klasskonkurrenten Volkswagen Golf. På bredden mäter italienaren 1,8 meter och på höjden 1,46 meter.

Fem modellversioner är aktuella, fyra av dem direkt vid lanseringen ser det ut som.

Dessa fyra är 1,4 TB, 1,4 TB MultiAir, 1,6 JTDM samt 2,0 JTDM. De två förstnämnda är bensinmotorer på 120 respektive 170 hästkrafter medan de två sistnämnda är dieselmotorer 105 respektive 170 hästkrafter.

Den femte modellversionen är en värsting som förses med en liten klassisk detalj – Quadrifoglio Verde – den där fyrklövern som prytt många olika Alfa-modeller sedan väldigt långt tillbaka. Denna värsting med 235 hästkrafter får modellbeteckningen 1750 TBi.

Om du som läsare råkar vara på samma plats som en eller flera ”hemliga testbilar” och har kameran i närheten, tveka då inte att höra av er till bilspionenteknikensvarld.se om du lyckas få några bilder knäppta.

Läs mer