Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Daniele Ferrari / CarPix

Alfa Romeo Tonale på rätt väg

Den dömdes ut av företagets nya vd, men nu verkar Alfa Romeo Tonale vara på banan igen i och med att den – som testprototyp – ganska frekvent har börjat synas ute på vägarna.

I början av mars 2019 presenterade Alfa Romeo en lillebror till stora, starka StelvioTonale Concept. Mer exakt vad denna nya suv ska bjuda på fick vi se när inofficiella bilder på produktionsversionen dök upp hösten 2019. Det pratades då om att lansering var planerad till 2021, men coronapandemi och komponentbrist i tillverkningsindustrin har satt krokben för planerna, men framför allt har modellens initiala utvecklingsriktning inte fallit Alfa Romeos vd på läppen. Jean-Philippe Imparato, tidigare Peugeots högsta höns, tyckte helt enkelt att den Tonale som höll på att ta form, och då framför allt laddhybridversionen, var för dålig.
Han menade att drivlinan bestående av bensin- och elmotor med relativt lågt effektuttag och kort räckvidd på enbart el inte är tillräckligt för ett märke som Alfa Romeo. Sannolikt vill han se något i stil med det som Peugeots laddhybrider bjuder på – 225 hästkrafter på två hjul och 300 hästkrafter på fyra hjul. Det skulle dock kräva någon form av plattformsbyte vilket låter osannolikt med tanke på hur långt in i utvecklingsfasen modellen befann sig vid uttalandet i våras.

Gillar du hjulsidorna? Då är du nog ensam om det. Varför fälgarna maskeras vet vi inte, möjligtvis för att vara än mer hemlig, men vi ser ändå att det är en Alfa Romeo.Gillar du hjulsidorna? Då är du nog ensam om det. Varför fälgarna maskeras vet vi inte, möjligtvis för att vara än mer hemlig, men vi ser ändå att det är en Alfa Romeo.Gillar du hjulsidorna? Då är du nog ensam om det. Varför fälgarna maskeras vet vi inte, möjligtvis för att vara än mer hemlig, men vi ser ändå att det är en Alfa Romeo.
Gillar du hjulsidorna? Då är du nog ensam om det. Varför fälgarna maskeras vet vi inte, möjligtvis för att vara än mer hemlig, men vi ser ändå att det är en Alfa Romeo. Foto: Daniele Ferrari / CarPix

Vilken grund bilen vi ser på bilderna här står på vet vi inte. Troligtvis är det gamla FCA-plattformen Small Wide 4×4 – som i dag används i bland annat Jeep Renegade och, i förlängt utförande, i Jeep Compass – som rullar runt på gatorna i en italiensk stad. Men vem vet, kanske lyckades italienarna med ett (nästan orealistiskt) snabbt byte till gamla PSA-plattformen EMP2, eller möjligtvis har de (Stellantis, dvs FCA och PSA) lyckats kombinera teknik från de båda.

Utöver en eller två laddhybridversioner får vi även se Tonale med icke-elektrifierade bensinmotorer. Någon dieselvariant är sannolikt inte aktuell.

Bilen är kraftigt maskerad, till och med tre av fyra fälgar är täckta. Vi kan ändå skönja klara likheter med de läckta bilder som dök upp för ett par år sedan. Framför allt fronten känns igen, inklusive strålkastarna samt även huvens sträckning upp mot vindrutan och främre takstolparna.

Lite snett och vint.Lite snett och vint.Lite snett och vint.
Lite snett och vint. Foto: Daniele Ferrari / CarPix

Baktill ser bakluckan ut att ha fått en annan skärning men det kan bero på den tunga maskeringen, den spelar oss helt enkelt ett spratt. Bakljusen kan vi inte säga något om eftersom testprototypen bär på provisoriska, bakre ljusenheter. Torkararmen på bakrutan är i alla fall densamma.

Kabelhärva hänger och dinglar från taket. Till produktionsversionen är det åtgärdat.Kabelhärva hänger och dinglar från taket. Till produktionsversionen är det åtgärdat.Kabelhärva hänger och dinglar från taket. Till produktionsversionen är det åtgärdat.
Kabelhärva hänger och dinglar från taket. Till produktionsversionen är det åtgärdat. Foto: Daniele Ferrari / CarPix

Vi får också, för första gången, en glimt av interiören. Vi kan se ett mätarhus med traditionella mätare, det vill säga analoga doningar. En annan grej som syns, om än svagt, är en infotainmentskärm som är större och mer framträdande än vad vi är vada vid hos modeller från Alfa Romeo.
Den röda nödstopp-knapp som är placerad på instrumentbrädan kommer inte att finnas kvar på produktionsbilen, inte heller kommer den att kunna läggas till som extrautrustning. Knappen är nämligen unik för testprototypen – om något skulle gå galet.

Räkna inte med att Alfa Romeo visar upp färdiga Tonale i år, tidigast våren 2022 tippar vi på och i så fall sannolik marknadslansering under senare delen av året, då som årsmodell 2023.