Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ute på test – Audi A3 allroad (eventuellt A3 Cityhopper). Ett alternativ för dem som inte vill ha en vanlig A3 eller en Q3.
Ute på test – Audi A3 allroad (eventuellt A3 Cityhopper). Ett alternativ för dem som inte vill ha en vanlig A3 eller en Q3.
Ute på test – Audi A3 allroad (eventuellt A3 Cityhopper). Ett alternativ för dem som inte vill ha en vanlig A3 eller en Q3.
Ute på test – Audi A3 allroad (eventuellt A3 Cityhopper). Ett alternativ för dem som inte vill ha en vanlig A3 eller en Q3. Foto: Andreas Mau / CarPix

Audi A3 allroad-förvandlas

Audi A3 har synts ute på tur i lite mer oömma kläder. Allroad kallar Audi utstyrseln för.

I C-segmentet erbjuder Audi populära modellen A3 som i fjol dök upp i helt nytt utförande. I dag finns den i ett par olika varianter, nämligen halvkombiformatet Sportback och i sedanutförande. Dessutom har spekulanten några olika modellversioner att välja mellan. Förutom bensin- och dieselmodeller finns A3 numera även som laddhybrid, inte bara i ett utan två utföranden. Och som om det inte vore nog finns även prestandaversionerna S3 samt sprillans nya RS3 som vi nyligen var iväg och provkörde.

Ännu en variant är på ingång, en variant baserad på Sportback-versionen. Med högre markfrigång – inte väldigt mycket högre – plastdetaljer på främre och bakre stötfångare, runt hjulhus och på tröskellådor samt rails på taket förvandlas vanliga A3 till A3 allroad, eller A3 Cityhopper som vissa källor tidigare ville få det till. Det senaste är dock att Audi ser ut att välja A3 allroad, trots att A1:ans motsvarighet hade ett snarlikt namn i A1 Citycarver. Allroad-namnet är emellertid inget nytt i Audi-sammanhang. Det har hängt med sedan 1999 och pryder i dag lite mer oömma versioner av A4 och A6.

Lite högre markfrigång och, om du tittar noggrant, mer svart plast på bakre stötfångaren. Foto: Andreas Mau / CarPix

Det vi ser på bilderna är inte enbart en testprototyp av kommande A3 allroad, vi ser också – om man är lite skarpögd – ett ”tanklock” på vänster framskärm. ”Men där har inte A3 sitt tanklock!”, tänker du reptilsnabbt. Helt korrekt, det är inget tanklock utan en laddlucka. Det vi ser är alltså en laddhybridversion av kommande A3 allroad, kanske en A3 allroad 40 TFSI e.

Exakt vilka drivlinor som blir tillgängliga till allroad-varianten av A3 återstår att se, men vi räknar med att merparten av dem hänger med över från vanliga A3, bortsett från S3 och RS3.

Lanseringen lär inte äga rum i år, sannolikt inte heller första publika visningen. Men under våren 2022 lär det hända grejer och kanske om ett år rullar det runt några A3 allroad på vägarna i Sverige.