Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Carpix

Audi A3 utökar familjen – här är sedanen

Vi har redan tidigare kunnat berätta om att Audi planerat att utöka A3-familjen med en sedanmodell. Här är de första spionbilderna som visar att ryktena talar sanning.

Redan 2009, för fyra år sedan, kunde vi berätta hur Audi hade långt gångna planer på att erbjuda nästa generation A3 även i en sedanvariant. Då trodde vi förvisso att nya A3 skulle visas redan 2010, men som bekant tog det längre tid än så innan den nya modellen lanserades.

Vanliga tredörrarsversionen av dagens A3 visades på Genèvesalongen i fjol, och nu kan vi också se att våra uppgifter från 2009 var korrekta – A3 kommer som sedan! Dessa bilder, som vår spionfotograf lyckades ta här om dagen. visar alltså A3 i den seriemässiga sedanversionen (den minnesgode kommer ihåg att den redan visats som koncept i Genève 2011).

Små sedaner må inte vara någon jättemarknad hos oss i Sverige, men i länder som USA och Kina är sedanmodeller långt mer populära än vanliga halvkombimodeller. Dessutom verkar de vara på uppåtgående trend även i Europa, med nya Mercedes CLA och kommande BMW 1-serie sedan som exempel på nya modeller i segmentet.

Under skalet lär A3 sedan dela allt väsentligt med vanliga A3 och A3 Sportback. Premiärvisningen lär ske väldigt snart, och bilen lär landa i nybilshallarna till sommaren, som 2014 års modell.