Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Audi på gång med Q4 – eller Q3 Sportback

Nu kan vi presentera bildbevis på att Audi är nära en lansering av Q4, en ny och slankare suvmodell.

Audi fortsätter att jaga BMW när det gäller antalet suvar. BMW har i dag X1, X2, X3, X4, X5, X6 och X7, med andra ord sju stycken. Audi kan ”bara” kontra med fem stycken – Q2, Q3, Q5, Q7 och Q8. Men de är på gång att fylla hålen och en sådan suv är den vi ser på bilderna här, nämligen Q4 som bekräftades för snart två år sedan. Det ska dock tilläggas att Audi kanske inte väljer modellbeteckningen Q4 utan i så fall Q3 Sportback. Modellen är ju en Q3 men i slankare utförande.

Q4 blir till Q3 vad X4 är till X3, men i betydligt nättare format. Dagens Q3, som kom i helt nytt utförande tidigare under 2018, är strax under 4,5 meter lång. Q4, eller Q3 Sportback, blir därmed inte heller någon X2-utmanare då BMW:s nyaste i suvträsket är drygt tolv centimeter kortare. Dessutom är X2 inte lika ”coupéformad” med kraftigt framåtlutade D-stolpar som Q4 (och X4).

Foto: CarPix

Synar vi detaljerna som döljer sig på den maskerade bilen på bilderna ser vi att de till mångt och mycket är desamma som på vanliga Q3. Grillen håller samma form och övriga delar av fronten följer samma mönster. Strålkastarna är identiska och bakljusen är snarlika. Vi ser också att de karaktäristiska skärmarna på Q3 hänger med rakt av till Q4.

När Q4 lanseras under 2019 kommer den att erbjuda samma drivlinor som Q3 vilka i nuläget är 35 TFSI, 40 TFSI, 45 TFSI, 35 TDI och 40 TDI… eller för att tala i klarspråk: 1,5-liters bensin på 150 hästkrafter, 2,0-liters bensin på 190 och 230 hästkrafter samt 2,0-liters diesel på 150 och 190 hästkrafter.

Foto: CarPix

Eftersom Audi inte tvingas till intensiva tester av Q4, eftersom den är en Q3 med annan kaross, kan världspremiären äga rum redan i Genève i mars. Om så inte blir fallet kan det tänkas att avtäckningen sker i Frankfurt i september.