Audi Q6 Foto: CarPix

Audi Q6 – första bilderna på X6-utmanaren

Audi är på väg att utöka sin Q-serie med en fjärde modell, nämligen Q6. Det bekräftades strax innan jul förra året. Nu har vår spionfotograf tagit de första bilderna på en mycket misstänkt Q5 med förlängd hjulbas. Kan ju inte vara något annat än en Q6-mula.

Färska uppgifter talar om att Audi ska bygga en rymligt flexibel A4 Superavant. Men medan det ännu står skrivet i stjärnorna är det desto mer säkert att Audi tänker bygga en BMW X6-utmanare i form av en modell som slinker in mellan dagens Q5 och Q7. Detta sedan Volkswagen-gruppens designchef Walter de Silva i december 2011 bekräftade en sådan modell. Dock bekräftade han inte modellbeteckningen, men Q6 ligger väldigt nära till hands.

 Nu har vår spionfotograf tagit de första bilderna på vad vi mer eller mindre är övertygande är just Audi Q6. Visst ser den ut som en Q5 men tittar man närmare handlar det i stället om en så kallad mula. Ta en noggrannare titt på B-stolpen så ser du att den är drygt dubbelt så bred än vanligt. Det är ett typiskt tecken för att bilen rullar på en bottenplatta med förlängd hjulbas. Dessutom tyder ”skärmbreddare” på att spårvidden också är utökad jämfört med vanliga Q5.

Audi Q6. Illustration: Erik Andrén

Du behöver inte oroa dig för att Q6 kommer att se ut som bilen på bilderna när den lanseras. Föreställ dig karossen från exempelvis A5 Sportback placerad på Q5-chassit. Något i den stilen, alltså en femdörrars halvkombicoupéliknande historia med högre markfrigång. Med andra ord en direkt utmanare till hatade succébilen BMW X6. Eller du kanske har svårt att fantisera ihop utseendet? Ta en titt på vår illustration till höger så får du lite hjälp på traven.

 Under huven lär vi få se en rad bensin- och dieselmotorer som på ett eller annat vis kommer att matcha BMW:s uppställning. Lanseringsdatum har vi inget, men räkna med att Q6 ligger minst två år framåt i tiden.