Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Audi RS1Audi RS1Audi RS1
Audi RS1 Foto: CarPix

Audi RS1 avslöjad på Nürburgring!

Vi går alla och väntar på Audi S1, men glöm den för ett litet tag. Vi har bättre, starkare och snabbare saker här, nämligen Audi RS1. Här har du världens första bilder på bilen!

På Genèvesalongen för drygt ett och ett halvt år sedan presenterade Audi sin nya småbil A1. Det tog inte många dagar innan världen började prata om prestandaversioner som S1 och RS1. Två heta som ännu inte sett dagens ljus officiellt. S1:an har dock synts till på Nürburgring ett gäng gånger, men inte mer.

 Bättre upp nu för alla er som fnyser åt Audis S-modeller och som tycker att det är tuffare med RennSport, alltså RS-modeller. För här och nu kan vi visa er de allra första bilderna på Audi RS1. Bilderna är bara ett par timmar gamla och tagna på Nürburgring och strax utanför.

 Att det är en RS1:a på bilderna råder ingen tvekan om. Titta på fronten som är så typisk för RS-modellerna. De biffiga sidokjolarna är annat som avslöjar vad det handlar om, likaså den gigantiska bakvingen och de maffiga ändrören som pryder var sin sida av diffusorn. Det enda RS-typiska attributet som saknas på bilen på bilderna är de mattkromade sidobackspeglarna. Men de kommer troligtvis på produktionsbilen.

 

 Audi hade placerat turbofemman på 340 hästar från TT RS i A1 clubsport quattro, men pressat upp effekten till hela 503 hästkrafter. Riktigt så bra kan vi inte förvänta oss att det blir i RS1. I stället snackas det om en turbomatad fyrcylindrig maskin på 2,0 liter som ger någonstans runt 250 hästkrafter. Men vill Audi verkligen effektmässigt hamna i nivå med (eller strax under) koncernkollegan Volkswagen Golf R som har 270 hästkrafter? Tyvärr finns det ingen Polo R att dra paralleller med. Vi tycker i vilket som helst att Audi borde ta sitt förnuft tillfånga och trycka ned TT RS-motorn på 340 hästkrafter. Det fungerar ju uppenbarligen, det såg vi i A1 clubsport quattro.

 Precis som alla andra RS-modeller från Audi är det quattro, fyrhjulsdrift på svenska, som gäller även i RS1.

 Audi RS1 kommer med stor sannolikhet att presenteras på någon av de stora bilsalongerna nästa år. Kanske i konceptform redan i Genève i vår där vi även kan få se S1 i färdigt utförande? Säljstart räknar vi med om ett år eller så.