090821-audi rs5 2010

Audi RS5 utmattad

Det är nästan ett evigt tjat om Audi RS5, bilen som aldrig tycks dyka upp på andra ställen än på spionbilder. Det var dock ett tag sedan sist och därför väljer vi nu att bjuda er på nya bilder med en mattsvart RS5 i fokus.

Det är redan två år sedan Audi A5/S5 lanserades och i och med det började snacket om en toppversion av coupén – RS5.

Bilder började dyka upp på en A5/S5 i sportkostym som avverkade varv på Nürburgring eller som samlade in mätdata under slingor runt hemstaden Ingolstadt.

Nu har det återigen dykt upp bilder på bilen, för vilken gång i ordningen låter vi vara osagt. Bilen skiljer sig inte från senast vi såg den, förutom kulören som nu är mattsvart och att man tycker sig kunna se en uppfällbar bakvinge.

En tydlig detalj som syns på bilderna och som särskiljer bilen från sina motorsvagare syskon är de rejäla luftintagen på båda sidor grillens nedre regioner. Och så klart de ovala utblåsen (som dock ser ut att vara något rundare än vanligtvis på RS-bilar).

Audi RS5, som debuterar på Frankfurtsalongen nästa månad, får sin kraft från den numera välkända V8-motorn på 4,2 liter. I RS5 kommer den att pumpa ut mer effekt än någonsin tidigare, troligtvis en bit över 450 hästkrafter. I R8 ger den som bekant 420 hästkrafter. Vridmomentet i RS5 kommer också att överstiga ”råttans” 430 newtonmeter.

Kraften skickas ut till alla fyra hjulen (quattro) via en sexväxlad manuell låda alternativt den snabba R tronic-lådan som redan finns i bland annat R8.

0-100 km/h kommer att vara avklarat på under fem sekunder, kanske till och med ner mot 4,5 sekunder. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h.

Läs mer

Test och provkörningar