Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081013-audi-tt-rs-roadster
081013-audi-tt-rs-roadster
081013-audi-tt-rs-roadster
081013-audi-tt-rs-roadster

Audi TT RS Coupé och Roadster siktad på Ringen

I förra veckan var kommande värstingen av Audi TT, det vill säga RS-versionen, en flitig besökare på Nürburgring. Först var det coupémodellens tur. Därefter kom, något förvånande, cabrioleten och avverkade några varv.

Men det var inte bara värstingversionen av Audi TT som testades på Nürburgrings nordslinga i förra veckan (bilderna på roadstern är dock tagna utanför banan). Även Audi RS5 visade upp sig på den tyska asfalten i sin fulla skrud. Men RS5 kan du läsa om i en annan artikel (länk nedan), inte denna.

Audi TT RS, som den förmodligen kommer att benämnas, i både coupé- och cabrioletutförande dök upp på Ringen strax efter att RS5:an hade försvunnit ur spionfotografernas sökare.

TT RS kommer att vara en direkt konkurrent till Porsche Boxster S och kommande Nissan 370Z, men med aningen fler hästkrafter än i de båda andra.

Under den korta huven placeras en radfemma, alltså en femcylindrig (första från Audi på bra länge) maskin på 2,5 liter med dubbla turboaggregat, en som jobbar på lägre varvtal och en som jobbar på de högre. Allt som allt lär det bli 350 kusar som pressas ur den kompakta tvärställda motorn. Kraften skickas via en sexväxlad manuell låda, alternativt via en dubbelkopplingslåda, ut till alla fyra hjul. Quattro som det heter på Audi-språk.

På utsidan lär det inte vara några problem att skilja TT RS från de motorsvagare versionerna. Förutom emblemen så är det två ovala ändpipor på klassiskt RS-vis som gäller. Hur fronten kommer att skilja sig från tamare TTS är svårt att sia om enbart genom att titta på bilderna. De avslöjar inte mycket. Men en aning hungrigare och argare nos kan vi antagligen förvänta oss.

Presentationen av Audi TT RS äger rum våren 2009. Enligt tidigare uppgifter drar försäljningen igång i augusti samma år.

Läs mer

Provkörning