Foto: CarPix

Avslöjad: Nya Ford Mondeo

Ford testar för närvarande nästa generation Ford Mondeo i Alperna. Bilen kommer till Sverige nästa år och skiljer sig en del från sitt USA-syskon Ford Fusion.

Ford visade upp en förseriebil redan i januari i år, strax efter världspremiären av USA-versionen av bilen, Ford Fusion. Då var bilen, till skillnad från prototypen på bilen som vår bilspion fångade i Alperna, helt avtäckt. Det vi kan se på vår bilspions bilder är att designen ändras från jänkarversionen Fusion.

 Jämfört med Fusion är strålkastarna något annorlunda utformade, med LED-ljus och vita blinkerglas i stället för de gula i Fusion. I bilderna som lanserades i januari var skölden över stötfångaren bak hellackerad, men om det hänger med till Europa-versionen får vi se när bilen lanseras under första kvartalet 2013.

 Andra nyheter blir Fords nya uppblåsbara säkerhetsbälte bak i bilen. Bältet är designat för att minska skador på huvud, nacke och bröst på baksätespassagerarna. I händelse av en olycka så expanderar bältet för att sprida krockkrafterna över ett fem gånger större område än konventionella säkerhetsbälten. Precis som med en krockkudde aktiveras bältet när sensorer känner av en olycka. Det tvingar ut gas i bältet på mindre än 40 millisekunder.

 Annan säkerhetshöjande teknik är vingelvarnare, adaptiv farthållare, och döda vinkel-varnare Blind Sport Information System, BLIS.

 Förutom Ecoboostmotorer på mellan 183 och 240 hästkrafter kommer till nya Mondeo, väntas även nya dieslar hitta ner under motorhuven. Dessutom kommer Mondeo komma som laddhybrid, som i Fusion klarar sig på 0,24 liter per mil.