Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Värld

Avslöjat! Volvo S60 ska spöa BMW M3

Volvo och Polestar Performance vässar sitt samarbete. I dag kan vi exklusivt visa att Volvo S60 blir något att räkna med på Autobahn. Här är första bilderna på S60 med 400 hästkrafter eller kanske ännu mer, tagna av en Teknikens Världs-läsare.

En Teknikens Värld-läsare har lyckats fånga en minst sagt vagt känd Volvo S60 på bild. En maskerad sådan. Trots kamouflaget vet vi med största sannolikhet vad det handlar om. Nämligen Volvos svar på BMW M3 och Mercedes C 63 AMG, fast ändå lite värre tack vare gott om motoreffekt i symbios med racingteknik som överstiger de båda konkurrenterna. Vad vi har hört kan det röra sig om uppemot 400 hästkrafter eller kanske till och med ännu mer som pressas ur maskinen som finns under huven. Volvo står dock inte för förvandlingen från Svensson-bil till sportbil av rang. Det är i stället Polestar Performance som åter fått äran att göra en Volvo som får snålvattnet att sippra från mungiporna. Att Polestar har koll på läget är vi helt övertygade om, inte minst med tanke på C30 Polestar (PCP) som förrförra året hyllades av bland annat oss och Jeremy Clarkson i Top Gear.

 Vad det är för motor kan vi inte med säkerhet säga. Enligt bilregistret är bilen på bilderna en T6 AWD med 304 hästkrafter. Men vi tror att det i stället kan röra sig om en V8-motor, läsaren som tog bilderna tyckte att ljudet mer påminde om en V8 än en rak sexa. I så fall samma V8 som Volvo länge haft i sitt program och som kommer från Yamaha. Vi har uppgifter om att Volvo har köpt in ett restlager från Yamaha för att kunna använda dessa i olika sammanhang och vad vore bättre än i en prestandaversion av S60 som ska sätta tyskarna på plats?

 Enligt fordonsuppgifterna är det en automatväxlad bil, denna S60. Men känner vi Polestar rätt kan det kanske till och med vara en sekventiell låda av något slag som står för utväxlingen. Men det skulle också kunna röra sig om en kortslagig sexväxlad manuell låda.

 Med tanke på Polestars framgångar inom motorsport, inte minst med nya TTA-bilen, kan vi förmoda att en hel del teknik från motorsportbiten tar plats i denna Polestar-byggda prestanda-S60. Lättviktsmaterial som aluminium och kolfiber lär ha en gjuten plats för perfekt balans och klassvinnande köregenskaper.

 Exakt vad maskeringen på bilen på bilderna döljer vet vi inte, men vi ser tydligt att någonting har hänt med skärmarna. Dessa är breddade och främst de bakre ser annorlunda ut i sin tillskärning. Med andra ord är detta en S60 med extra spårvidd och tillsammans med de rejält breda däcken (notera bakhjulen) kommer denna Volvo S60 à la Polestar att ligga tryggt på vägen även när den pressas. Lägg därtill fyrhjulsdrift så har du en bil som kan klara de knixigaste banorna i ett nafs.

 Tyvärr vet vi inte när bilen är aktuell för försäljning, men vi tippar på nästa år. Någon form av begränsad upplaga misstänker vi att det blir så bered dig på huggsexa när bilen väl presenteras utan maskering och med alla specifikationer svart på vitt.