Foto: CarPix

Bentley Bentayga avslöjad med ytterst lite maskering

Efter många år av spekulationer, teaserbilder, dunkla filmklipp och en konceptbil börjar det nu brännas. Vi kan i dag visa er de första bilderna där Bentleys lyxsuv Bentayga syns nästan helt omaskerad.

I mars 2012 drog Bentley av skynket från märkets första suv, då en konceptbil på Genèvesalongen vid namn EXP 9 F. Det tog inte många dagar innan Bentley meddelade att deras kommande lyxsuv skulle ritas om, detta sedan mottagandet på bilsalongen inte var det bästa.

Det senaste året har vi fått se mängder med spionbilder där suven har varit hårt maskerad och i samband med Detroitsalongen i januari avslöjade Bentley att modellen heter Bentayga. Namnet härstammar ur tajgan, barrskogen som sträcker sig över norra halvklotet, och Roque Bentayga som är en klippformation på semesterön Gran Canaria. Namnet, precis som konceptbilen för tre år sedan, blev snabbt ett hett diskussionsämne på nätet.

På dagens purfärska spionbilder kan vi för första gången se de riktiga formerna på denna brittiska lyxsuv. Vi känner igen grundformerna från konceptbilen, som andas väldigt mycket Bentley, men vi ser också skillnader – framför allt framtill. Bentley har maskerat frontspoilern som ser mer konventionell ut än den som fanns på konceptbilen, och strålkastarna som har fått en plastfilm över sig för att vi ska tro att det är en Range Rover vi tittar på. Men vi ser tydligt bakom plasthinnan att där döljer sig två runda strålkastarkluster per sida, en mindre och en större. Det ser med andra ord ut som på exempelvis Continental-modellerna.

De tre strecken på bakdörrarna är för att förvirra våra ögon till att inte se det uppenbara Bentley-vecket på bakskärmarna. Vänster bakre sidoruta är maskerad medan höger dito avslöjar dess utformning.

Bakljusen är också maskerade med en plastfilm som ska få oss att tro att de har annan form än vad de verkligen har. Bakom maskeringen finns ljusarrangemang som påminner om de som finns på Flying Spur.

Under huven är det lätt hänt att man ser en sexliters W12-maskin framför sig. Men vi ska inte vara så säkra på det. Bentley har en fin V8 på fyra liter som redan sitter i Continental GT V8, den skulle passa suven perfekt i stället för en tung rova som W12:an.

Men Bentley kan eventuellt sträcka sig längre än så när det kommer till det maskinella, inte minst med tanke på att Bentayga tekniskt sett är syskonbil med Audi Q7, Porsche Cayenne och Volkswagen Touareg. Därmed finns det en uppsjö av V6:or, även dieselversioner, och hybriddrivlinor att frossa i. Men frågan är om diesel är rätt för Bentleys kundgrupp. Hybrider där bensin och el samverkan stöter förmodligen inte på patrull på samma sätt.

Premiär för Bentley Bentayga blir det på Frankfurtsalongen i höst. Försäljningen drar igång nästa år då den brittiska lyxbilstillverkaren har för avsikt att bygga 3 600 exemplar första året. Det är färre än de 4 000 exemplar som redan har förbeställts av sugna köpare, innan bilen ens har visats.

Ingångspriset för en Bentayga tros hamna på strax under två miljoner kronor.