Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Bildbevis: Tesla förbereder Nürburgring-rekord med extra vass Model S

Elon Musk menade allvar när han förra veckan skrev att Model S ska ge sig ut på Nürburgring. Tack vare våra spionbilder är det tydligt att det är någon form av rekordförsök Tesla ska ge sig på.

I förra veckan presenterade Porsche elbilen Taycan som redan hade slagit nytt Nürburgring-rekord i den nya klassificeringen fyrdörrars elbilar. 7 minuter och 42 sekunder är tiden för andra elbilstillverkare att slå.

Tesla hakade ganska omgående på i hetsen runt Nürburgring-tider av alla möjliga slag. För en vecka sedan twittrade Elon Musk en form av hån mot Porsche genom att ifrågasätta valet av beteckning på Taycan-modellerna – Turbo och Turbo S. Kort därefter kom ännu en så kallad tweet från Tesla-bossen, där skrev han att Model S ska vara på Nürburgring denna vecka. Textraden var ett tydligt tecken på att Tesla siktar på ett nytt rekord runt Nürburgring för elbilar.

Foto: CarPix

Och visst är Tesla på Nürburgring denna vecka, det har vi bildbevis på tack vare vår alltid lika eminenta spionfotograf. I onsdags togs det bilder på en delvis märklig Model S på en privat bana i närheten av Die grüne Hölle, det vill säga det tyska smeknamnet på Nürburgring – Det gröna helvetet.

I går dök bilen upp på själva nordslingan, det vill säga den del av Nürburgring som i dag används. Tidigare fanns även en sydslinga, den är dock inte i bruk sedan många år då den ansågs vara för farlig.

Foto: CarPix

Vem som satt bakom ratten på bilen vid testkörningen på banan i går vet vi inte, däremot vet vi att tidigare Formel 1-världsmästaren, tysken Nico Rosberg, har erbjudit Elon Musk och Tesla sina tjänster i detta sammanhang.

Nu över till själva bilen som ska användas vid rekordförsöket. Är man observant ser man att det finns ett plustecken (+) efter P100D-beteckningen. Det är inget som Tesla i dag annars använder, de ger sina värsta utföranden Performance-beteckningen. Plustecknet i detta fall betyder att bilen är utrustad med en ny drivlina som benämns Plaid och har ett Plaid-körläge som är värre än Ludicrous (båda termerna kommer från Mel Brooks-filmen Det våras för rymden).

Foto: CarPix

Men vad innebär då Plaid? Framför allt tre elmotorer i stället för Model S P100D:s två. Den tredje elmotorn har tagit plats där bak för att driva bakhjulen med en av de andra två motorerna. Kraftuttaget blir förstås därefter – enormt. Nyligen slog en Model S med denna Plaid-drivlina till med ett nytt rekord runt kaliforniska Laguna Seca-banan: 1 minut och 36 sekunder.

Foto: CarPix

Nya monsterdrivlinan är sagd att komma till Model S, Model X och nya Roadster, men inte till Model 3 och Model Y, om ungefär ett år. Den ska kosta betydligt mer än befintliga modeller, men Musk menar att det ändå blir lägre pris än konkurrenterna (syftar han på Porsche Taycan Turbo S?).

Nu är alltså siktet inställt på rekordet runt Nürburgring. Det blir svårt att slå Porsches rekord för fyrdörrars elbilar, framför allt eftersom Model S ju faktiskt är en femdörrarsmodell. Med tanke på att Elon Musk i går på Twitter berättade att bilen på Ringen är sjusitsig misstänker vi att Tesla tänker slå rekord i den helt nyuppfunna klassen ”snabbaste sjusitsiga elbil med fem dörrar runt Nürburgring”.

Foto: CarPix

Bilen på våra spionbilder har en del förändringar i jämförelse med en vanlig Model S. Frontvingen är uppsågad och bakvingen har fått en extra detalj. Bakom de stora hjulen sitter kolfiberkeramiska bromsskivor, något som finns till Model S endast som eftermarknadsprodukt. Vi har dessutom noterat att bilen har körts med både Michelin Pilot Sport Cup 2 R och Goodyears motsvarighet Eagle F1 SuperSport R.