Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070914-nya-ford-fiesta070914-nya-ford-fiesta070914-nya-ford-fiesta
070914-nya-ford-fiesta

BILSPIONEN: Nästa Ford Fiesta

För bara ett par veckor sedan visade Ford upp sitt koncept Verve som ligger till grund för nya Fiesta. Nu har nya bilder trillat in på nästa generation Fiesta när den testas i södra Europa.

Även om bilen på bilderna är ganska kraftigt maskerad så kan man se att bilen bär drag av Verve Concept som just nu visas nere i Frankfurt. Dragen är Ford Europas designspråk som benämns Kinetic och genomsyrar snart de flesta modeller i Fords program. Det innebär bland annat den undre grillen i trapetsoidform och strålkastarna som svänger upp på skärmarnas överkant. Detta syns dock inte på bilderna. Nya Ford Fiesta får en kraftig midjelinje och markerade hjulhus.

Bilen byggs på B2E-plattformen, alltså samma som nya Mazda 2. Dessutom kommer kommande version av Ford Fusion att byggas på samma plattform.

I och med att B2E-plattformen är mindre än plattformen som nuvarande Fiesta grundas på, så blir nästa generation Ford Fiesta något mindre samtidigt som den blir lättare – följer alltså samma spår som Mazda 2. Ford har tre mål med nya Fiesta – lätt vikt, säker och bränslesnål. Vi får se hur de lyckas med det när bilen dyker upp hos bilhandlarna någon gång i mitten av 2008.