Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
060703_audi
060703_audi
060703_audi
060703_audi

BILSPIONEN: Sjusärdeles satsning av Audi

Mercedes framgångar med snygga fyradörrars coupén CLS lämnar förstås inte konkurrenterna någon ro. Audi är nu på gång med en utmanare, Audi A7.

Av premiumbilstillverkarna är det Audi som har de flesta vita fläckarna på kartan. Men det tänker de inte ha så länge till.

Med A5 coupé, som kommer till en försäljningshall nära dig i slutet av 2007, ska de göra livet surt för   BMW 3-serie coupé och Mercedes CLK.

Och knappt har detta inträffat förrän det är dags för nästa tuffing från Ingolstadt, Audi A7.

Den har fyra ramlösa dörrar, fyra komfortabla stolar, glastak och kommer att dofta lyx lång väg. Att den har svartlackerade fälgar som på dessa spionbilder är dock föga troligt, i alla fall inte från fabrik.

Audi A7 kommer att visas redan i november, men då som koncept vid Los Angeles Motorshow, men räkna med att den utseendemässigt i stort sett kommer att se ut som när den går i produktion 2009. När Vision CLS visades i Frankfurt 2003 var den i stort sett redan produktionsklar och det var inte många nya penndrag som drogs innan den kom som CLS.

Mercedes CLS är förstås det självklara målet för Audi A7. Stuttgart-stjärnan har hittils fått leka ensam i den här klassen men det kunde man ju förutse att de inte skulle få göra allt för länge.

Audi blir först att utmana med A7 men DaimlerChrysler får sedan konkurrens av både Jaguar och VW. Jaguar svarar med ersättaren till XJ och VW håller som bäst på med en fyradörrars coupé även de.

Bilen som figurerar på våra spionbilder, tagna på racerbanan Nürburgring i norra Tyskland, har förstås lite att göra med hur slutresultatet kommer att se ut. Detta är en mula, som avslöjas med sina gigantiska skärmbreddare. Storleksmässigt kommer Audi A7, som namnet antyder, att hamna mellan Audi A6 och A8.

Motormässigt kommer bilen att förses med minst sex olika varianter av V6 och V8-motorer, drivna av antingen diesel eller bensin. Som kronan på verket kommer Lamborghinis V10-motor att planteras i toppversionen.

Audi A7 och A5 är inte det enda som kommer nytt från Audi i framtiden. Enligt Audichefen Martin Winterkorn kommer Audi att ha 40 olika modeller år 2015!

Några av dem känner vi redan till. Supersportbilen R8 med bas från lamborghini Gallardo kommer redan i slutet av detta år. 2008 blir det debut för A3 och A5 i cabrioletutförande. År 210 planerar Audi att ta upp kampen mot Mini med en A2 Shooting Brake, en sportkombi av samma typ som BMW Z3 Coupé.