Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BMW 4-serie Coupé F32
BMW 4-serie Coupé F32
BMW 4-serie Coupé F32
BMW 4-serie Coupé F32 Foto: CarPix

BMW 4-serie Coupé F32 – riktigt bra bilder!

BMW 3-serie generation F30 har snart ett år på nacken och det börjar bli dags för coupén att träda fram. Här kan vi visa er de bästa bilderna hittills – bilder som avslöjar de slanka och sportiga linjerna.

Senaste generationen BMW 3-serie gjorde entré förra hösten. Då var det sedanversionen, F30, som gällde. Sent i våras var det dags för den mest populära modellversionen av ”der 3er”, nämligen kombin, eller F31 som man gärna kallar den innanför väggarna i fabriken i München.

 Snart är det dags för fler modellversioner av 3-serie, men det händer lite saker i samband med att karossen ändrar form. Några av modellversionerna kommer att benämnas 4-serie i stället för 3-serie, även om det är samma grund de vilar på. BMW väljer alltså att göra som man gör med 5-serie och 6-serie. De lite mer exklusiva modellerna får egen sifferserie. Med andra ord placerar sig Coupé (F32), Cabriolet (F33) och Gran Coupé (F36) av 3-serie i 4-serien.

 På bilderna här ovan och nedan får vi för första gången ”se lite skinn”, BMW 4-serie Coupé med mindre maskering än någonsin tack vare vår bilspionfotograf som råkade passera just när BMW lastade på den i stort sett färdiga bilen på en transportlastbil för vidare färd till en internpresentation. På bilderna ser vi en slank coupémodell med mer utdragna linjer, inte minst taklinjen som har sträckts ut mer mot bakluckan vilket gör övergången mjukare än på dagens coupé (E92). Hofmeister-knycken (bakre delen av bakre sidorutorna) har fått en ny, vassare böj.

 I fronten, som på bilderna är täckt, kommer vi att känna igen oss till stora delar från 3-serie Sedan och Touring, men med vissa skillnader i till exempel spoilern (som skymtas på bilderna), njurarna som blir lägre och mer aningen mer utdragna samt strålkastarna som blir slankare. Detta är förresten en Sport Line-version, vilket syns tydligt på framskärmen bredvid luftutsläppet som inte bara är för syns skull. Under huven sitter en rak sexa vilket gör denna till en 435i Coupé alternativt en 440i Coupé beroende på om BMW ersätter nuvarande N55-motorn som finns i en rad modeller, bland annat E92 Coupé. Ett annat motoralternativ som är aktuellt för 4-serie Coupé är 28i-motorn med fyra cylindrar och 245 hästkrafter.

 En M4 Coupé kommer så klart också så småningom. Troligtvis även något mer sansade M Performance-versioner.

 När nya 3-serie har ynglat av sig tillräckligt kommer det att finnas sju karossversioner. Utöver ovan nämnda är det 3-serie Gran Turismo (F34) och 3-serie med lång hjulbas (F35).

 Produktionen av 4-serie Coupé drar igång sommaren 2013 med cabrioleten några månader senare. Kanske vi redan kommer att få se en förhandstitt på 4-serie Coupé på Detroitsalongen i januari 2013.