Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BMW 4-serie CoupéBMW 4-serie CoupéBMW 4-serie Coupé
BMW 4-serie Coupé Foto: CarPix

BMW 4-serie Coupé fångad på film

Nya BMW 3-serie Sedan har precis presenterat sig och därmed är det snart dags för coupéversionen att göra detsamma. I samband med det sker sannolikt ett namnbyte till 4-serie Coupé. Här har du första filmen på bilen som ersätter dagens 3-serie E92 Coupé.

BMW byter inte enbart begynnelsebokstav på sina internbeteckningar, från E till F. De byter med stor sannolikhet (dock ännu inte bekräftat så vi kan inte vara säkra) också sifferserie på vissa av sina modeller. En av dessa är 3-serie Coupé som från och med nästa generation förmodligen kommer att gå under beteckningen 4-serie Coupé. På samma vis kommer 3-serie Cabriolet att benämnas 4-serie Cabriolet.

 Det kanske kan låta ovant och lite märkligt, men det är inte egentligen konstigare än att coupé- och cabrioletversionerna av 5-serie går under namnen 6-serie Coupé och 6-serie Cabriolet. Samma sak med ”coupéversionen” av BMW X5, den heter ju inte X5 Coupé utan X6.

 F30, som nya BMW 3-serie Sedan internt kallas innanför BMW:s väggar i München, kommer att följas av F31 som är Touring-versionen (kombin), F32 som är coupéversionen och bilen som denna artikel handlar om, samt F33 som är cabrioletversionen.

 Om nu BMW väljer att byta till 4-serie, hur ska det då uttalas? ”BMW fyr-serie” låter halvkonstigt att uttala och ”BMW fyra-serie” låter ännu värre. På tyska låter det inte heller klockrent – ”BMW 4er”. Engelska är det enda som smakar gott i mun – ”BMW 4 Series”.

 När man tänker efter kanske BMW trots allt ska låta bli att byta nummerserie.

 Nya BMW 3-serie är som bekant nio centimeter längre än sin föregångare. Rent visuellt är det knappt synligt på sedanversionen, men tittar man på bilderna och spionvideon på coupéversionen känns det som att den extra längden verkligen syns. Taklinjen ser ut att ha sträckts ut lite extra jämfört med E92 Coupé (nuvarande generation). Precis som sitt sedansyskon lär de interiöra utrymmena bli bättre och kanske till och med långa personer kan åka anständigt i baksätet (även om nuvarande inte är speciellt dålig).

 Utseendemässigt kan vi tack vare bilderna ana att fronten blir väldigt lik den på nya 3-serie Sedan med den mer tredimensionellt utformade grillen som visar upp njurarna med ett helt nytt djup.

 Under huven blir det troligtvis samma motorpalett som till nya 3-serie Sedan. På bensinsidan betyder det 28i-motorn som numera är fyrcylindrig och ger 245 hästkrafter med hjälp av turbomatning samt 35i-motorn som på vanligt vis är en rak sexa och ger 306 hästkrafter. Vad gäller dieselalternativen kan vi förvänta oss 320d med 184 hästkrafter. En EfficientDynamics Edition-version med 163 miljöbilsklassade hästkrafter är högst osäkert om det kommer till coupéversionen. Tveksamt om kommande 318d blir aktuell, men 316d kan vi nog helt utesluta.

 Fler bensin- och dieselalternativ kommer dock, kanske också en hybridversion lite längre fram i tiden.

 Nya BMW 3-serie Sedan har svensk premiär i februari 2012 (Touring kommer till hösten) men den som suktar efter coupéversionen får tyvärr ge sig till tåls till 2013. När en ”M4 Coupé” (fortfarande osäkert om sifferbytet) skulle bli aktuell återstår att se. Det finns i alla fall snygga renderingar på hur en sådan skulle kunna se ut. Ta en titt i det nedersta av de två bildgallerierna nedan.

https://youtu.be/HANi_ZvrxUY?width=575&height=353