Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BMW 4-serie Coupé
BMW 4-serie Coupé
BMW 4-serie Coupé
BMW 4-serie Coupé Foto: CarPix

BMW 4-serie Coupé helt utan maskering!

I dag kan vi exklusivt bjuda er på de första bilderna med BMW 4-serie Coupé – helt utan maskering! Som vi ser handlar är det inte stora skillnader mot konceptbilen som berömdes av väldigt många i julas.

Teknikens Världs spionfotograf är het nu, extremt het. Den ena nya bilen efter den andra har han avslöjat de senaste en, två veckorna (se fler under denna artikel). Nu är det dags för BMW 4-serie Coupé som är ersättaren till dagens 3-serie Coupé.

 Redan i november 2012 kunde vi visa er 4-serie Coupé med lite maskering för att månaden därefter visa upp konceptbilen Concept 4-serie Coupé som verkligen gav oss en hint av vad som komma skall.

 Nu är det betydligt bättre upp för nu handlar det om den riktiga bilen igen, denna gång helt omaskerad.

 Bilderna är tagna i dag i USA då vår spionfotograf med kamera lyckades gömma sig i samband med BMW:s reklamfotografering inför kommande broschyrer, informationsblad och reklamfilmer. Tyvärr var det sen kväll på USA:s västkust när bilderna tog och därmed också väldigt mörkt. Bilderna blev inte helt knivskarpa av den anledningen men man ser ändå tydligt hur bilen ser ut.

 Jämför vi med konceptbilen är helheten densamma. De enda förändringarna man kan peka på så här är fronten som blir lite lugnare även om den biffigare nederdelen av stötfångaren, spoilern, finns kvar. De avlånga LED-dimljusen har ersatts av runda doningar och – som någon av er besökare beskrev utseendet – ”bomullstussarna instoppade i nederkäken av tandläkaren” är nedtonade. Nedre delen av bakstötfångaren hade på konceptbilen motsvarande utseende som där fram. På produktionsbilen är detta utseende helt bortplockat och i stället är det konventionell BMW-stötfångare med reflexglas på var sin sida. Ytterbackspeglarna, med infällda blinkers, är också ersatta. Från hårt designade till BMW:s vanliga.

 I övrigt är det som på konceptbilen – allt från strålkastare, via luftutsläppen på framskärmarna, till bakljus.

 Insidan ser dock ut att vara den vanliga trivsamma från BMW, det vill säga åt hållet som 3-serie har. Insidan i konceptbilen var förvisso också det, men de flätade läderdetaljerna lär vara utkastade.

 BMW 4-serie Coupé är 464,1 centimeter lång vilket gör den nästan tre centimeter längre än dagens 3-serie Coupé. På bredden mäter den 182,6 centimeter, nästan fyra och en halv centimeter extra jämfört med dagens. Spårvidden har också ökat – 4,5 centimeter fram, åtta centimeter bak. På höjden är 4-serie Coupé 136,2 centimeter från topp till tå – 1,6 centimeter lägre än 3-serie Coupé.

 Axelavståndet är 2,81 meter, fem centimeter längre än hos föregångaren. Det ger mer komfort i körningen men också bättre utrymmen interiört.

 Under huven kommer 4-serie Coupé att bjuda på bensin- och dieselalternativ med effektalternativ som tilltalar de flesta. Två bensinalternativ som med säkerhet lanseras är 428i och 435i. Förstnämnda är en tvålitersfyra med 245 hästkrafter, sistnämnda en treliterssexa med 306 hästkrafter. Bland dieselalternativet lär vi hitta både 420d och 430d. xDrive-fyrhjulsdrift kommer att erbjudas.

 Du som väntar på M4 Coupé lär inte bli besviken, däremot får du vänta lite extra.

 BMW 4-serie Coupé (F32) börjar tillverkas i juli i år och syskonen 4-serie Cabriolet (F33) i november. En 4-serie Gran Coupé (F36) med två extra dörrar blir också av.

 Säljstart i höst, förmodligen efter Frankfurtsalongen i september.