BMW 4-serie Gran Coupé Foto: Yngve Zetterström, CarPix

BMW 4-serie Gran Coupé fångad av TV-läsare

BMW 6-serie Gran Coupé är på väg att få en lillebror! Det kan Teknikens Värld-läsaren Yngve Zetterström intyga efter att ha blivit omkörd av 4-serie Gran Coupé nere i södra Frankrike.

Teknikens Värld-läsaren Yngve Zetterström körde på väg D2 nere i Provence-Alpes-Côte d'Azur i södra Frankrike när han plötsligt blev omkörd av en maskerad bil. Yngve hade kameran liggandes bredvid sig i bilen och var inte sen med att tänka på Bilspionen. Ett par knapptryckningar senare och han hade förevigat kommande BMW 4-serie Gran Coupé på bild. Men vad är det för konstig bil undrar du kanske? Det ser ju ut som en 3-serie Gran Turismo (GT) som vi redan sett på spionbilder flertalet gånger.

 BMW 3-serie har hittills funnits som sedan, kombi, coupé och cabriolet. Men i och med nya generations intåg tidigare i år kommer kvartetten att utökas till en sextett då befintliga karossversioner får sällskap av Gran Turismo och Gran Coupé.

 I samma veva gör BMW om lite i sifferfloran och lägger till 4-serien där alla 3-serieversioner av coupé- eller cabrioletformat hamnar (trots att Gran Coupé inte är en coupé får den (troligtvis) också en fyra som begynnande siffra. Så här på förhand, utan officiell information, är det svårt att se den exakta logiken i BMW:s rockad.

 På bilderna här, som dels är tagna av Yngve Zetterström och dels av vår vanliga spionfotograf, är det just 4-serie Gran Coupé vi ser. En lillebror till 6-serie Gran Coupé helt enkelt.

 Som sagt, det är lätt att ta bilen för en 3-serie GT men studerar man bilderna närmare ser man att taklinjen är slankare, att fronten liknar den som vi kommer att få se på 4-serie Coupé och att rumpan skiljer sig från GT-versionen. Bakluckan har en annan form och stötfångaren likaså, det är lite maffigare helt enkelt. Denna Gran Coupé-lillebrorsa kommer med sina extra centimeter jämfört med 3-serie Sedan och plats för fyra åkande att vara 3- och 4-seriens flaggskepp på samma sätt som 6-serie Gran Coupé är 6-seriens flaggskepp. En annan indikation som gör denna modellversion till flaggskepp är prislappen som blir något högre än för övriga inom familjen.

 BMW 4-serie Gran Coupé, benämnd F36 internt, kommer förmodligen att presenteras någon gång nästa år. Kanske på hemmaplan, det vill säga Frankfurtsalongen nästa höst. Lansering är det inte förrän modellår 2015 har tagit vid.

 Yngve Zetterström, som bor nere i södra Frankrike, tipsar förresten om en av Frankrikes vackraste byar. Gordes heter den och är väl värd ett besök enligt honom. Så passa på om du är i krokarna.