Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

BMW 5-serie halvkombi ute på bayersk testrunda

En halvkombiversion av nya BMW 5-serie är på ingång. Dock verkar den byta ut siffran fem i modellbeteckningen till en sexa.

Sedanversionen G30 av nya BMW 5-serie är redan presenterad och många går och väntar på kombiversionen G31 som väntas ha premiär på bilsalongen i Genève i mars nästa år. En kommande modellversion som inte är lika omtalad är halvkombivarianten G32 som tros lanseras mot slutet av 2017.

En halvkombiversion av 5-serie är egentligen inget märkvärdigt. Förra 5-seriegenerationen fanns som just halvkombi och hette då 5-serie Gran Turismo, eller 5-serie GT som den kort och gott kallas för. Trots modellbeteckningen skiljde den sig mot de båda övriga 5-serievarianterna, inte minst utseendemässigt. När det snart är dags för en ny halvkombiversion är det inte utseendet som kommer att skilja sig, däremot beteckningen. Nya 5-serie Gran Turismo ska nämligen heta 6-serie Gran Turismo, hur märkligt det än kan låta.

BMW 6-serie GT kommer att kunna svälja en hel del mer bagage än 5-serie Sedan.BMW 6-serie GT kommer att kunna svälja en hel del mer bagage än 5-serie Sedan.BMW 6-serie GT kommer att kunna svälja en hel del mer bagage än 5-serie Sedan.
BMW 6-serie GT kommer att kunna svälja en hel del mer bagage än 5-serie Sedan. Foto: CarPix

Det har gått rykten om att 5-serie GT ska bli 6-serie GT men BMW har inte bekräftat något. Däremot finns det personer i spionfotografkretsarna som har sett BMW:s testprototyper av nya ”5-serie GT” försedda med modellbeteckningsinformation. På små lappar ska det enligt uppgift ha stått 630d, ett tecken på att ryktena om 6-serie GT stämmer.

Som vi ser på spionbilder till denna artikel är det en bil som tydligt påminner om nya 5-serie. Denna 6-serie GT är slankare och snyggare (?) än 5-serie GT som stack ut på ett ifrågasatt sätt. Svansföringen är inte lika hög som tidigare. 6-serie GT förmedlar mer av samma känsla som 3-serie Gran Turismo gör i relation till vanliga 3-serie. På tal om 3-serie GT, ska den från och med nästa generation börja heta 4-serie GT? Det återstår att se men det känns som mest naturligt i och med 6-serie GT.

Foto: CarPix

En annan märklig tanke är att 6-serie GT kommer att beblanda sig med BMW:s sportigare coupéer och cabriolet som redan bär namnet 6-serie (Coupé, Gran Coupé och Cabriolet). BMW:s ”sjätte modellserie” kommer i så fall att spreta ganska rejält, men det kanske faller sig så att nya generationen 6-serie döps om till 8-serie. Det finns rykten och obekräftade uppgifter som säger att det kan bli just så. Rörigt va? Skulle inte 8-serie bli BMW:s flaggskeppsserie med sikte på bland annat kommande Audi A9? Eller kommer dessa lyxmodeller från BMW att få beteckningen 9-serie? Vi får helt enkelt vänta och se.

BMW 6-serie Gran Turismo väntas ta del av samtliga drivlinealternativ som vanliga 5-serie så småningom kommer att erbjudas med. Med ett undantag – M5-versionen kommer inte i halvkombiutförande.