Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BMW 5-serie Plug-in Hybrid
BMW 5-serie Plug-in Hybrid
BMW 5-serie Plug-in Hybrid
BMW 5-serie Plug-in Hybrid Foto: CarPix

BMW 5-serie Plug-in Hybrid besöker Sverige

Laddhybriderna anfaller från alla håll. Det kanske mer oväntade hållet är från München och BMW:s stora premiumvagn 5-serie. Nu har 5-serie Plug-in Hybrid siktats i Sverige.

BMW har laborerat med hybridbilar tidigare, inte minst i form av 7-serie och X6 med tilläggsbeteckningen ActiveHybrid. Även en ActiveHybrid 5, det vill säga 5-serie, har presenterats.

 Nu har laborerandet övergått till laddhybrider och vår spionfotograf lyckades i går fotografera 5-serie Plug-in Hybrid under biltillverkarens vintertestverksamhet utanför Arvidsjaur.

 Att det är en 5-serie laddhybrid på bilderna här nedan råder det ingen tvekan om. Ta en titt på det märkligt lågt placerade tanklocket bakom vänster hjulhus. En röd klisterlapp fungerar som plombering och på denna kan man läsa ”Laddfunktion inte släppt/godkänd. Högspänningssäkerhet TI-643”. Dessutom kan man på bakluckan läsa ”hybridtestfordon”, en dekal som alla hybridbilar under test måste förses med enligt lag.

 Exakt vad drivlinan består av vet vi inte, men BMW visade tillsammans med kinesiska biltillverkaren Brilliance i april 2011 upp just 5-serie som laddhybridkoncept. Då bestod drivlinan av en TwinPower Turbo-bensinmotor med 218 hästkrafter som sammankopplats med en elmotor på 70 kilowatt. Batterikapacitet okänd. Räckvidden på bara el uppgavs för konceptbilen till 7,5 mil vid en hastighet på 60 km/h. Total räckvidd 40 mil.

 Betydligt bättre siffror kan vi förvänta oss av bilen som vi ser på bilderna här. Åtminstone när den blir aktuell för försäljning. Enligt obekräftade uppgifter ska BMW 5-serie Plug-in Hybrid, när den väl är färdigutvecklad, bara säljas i Kina. Om så blir fallet återstår att se.

 Att bilen på bilderna är maskerad i front och akter beror på att bakom maskeringen döljer sig nyheterna som 5-serie facelift innehåller, något vi får ta del av senare i år.