Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BMW 5-serie Touring F11 facelift
BMW 5-serie Touring F11 facelift
BMW 5-serie Touring F11 facelift
BMW 5-serie Touring F11 facelift Foto: CarPix

BMW 5-serie Touring facelift – första bilderna

BMW 5-serie Touring av generation F11 är på gång att genomgå ett ansiktslyft. Ett ganska milt sådant att döma av våra purfärska spionbilder. Men några nyheter finns där.

Senaste generationen BMW 5-serie presenterades i slutet av 2009 och året därefter kom kombiversionen, eller Touring som man säger nere i München. De första exemplaren av kombin började dyka upp på vägarna den hösten och sedan dess har bilen varit sig lik utseendemässigt.

 Nu har det gått två år och det är inte riktigt dags för en facelift, men däremot har BMW redan nu påbörjat testkörningarna av den uppdaterade versionen på vägarna runt om huvudkvarteret i Bayern. Vår spionfotograf var inte sen med att slänga upp kameran i avfyrningsposition och plåta de första bilderna på F11:an av årsmodell 2014.

 Att maskeringen är så pass liten som den är tyder på att förändringarna inte blir allt för stora rent visuellt. Både fram och bak kan vi räkna med stötfångare med lite annorlunda formgivning, något som kommer att synas mest i fronten då luftintag och dimljus träder fram i ny tappning.

 Strålkastarna är en märklig historia. På tidigare spionbilder av F10 facelift ser man tydligt att corona-ringarna plattas till i ovan- och nederkant, precis som på 7-serie facelift tidigare i år, nya 3-serie och 6-serie. Men på dessa bilder av kombiversionen syns de vanliga, runda corona-ringarna. Lite märkligt, för kombi- och sedanversionen kommer garanterat inte att skilja sig åt när det väl gäller.

 En annan exteriör nyhet är ytterbackspeglarna som ser ut att ha slimmats lite jämfört med i dag, samt att de äntligen också får integrerade blinkers precis som på flera andra BMW-modeller de senaste åren.

 Medan grillen ser ut att lämnas orörd – mer eller mindre – så får bakljusen en lite annorlunda layout på lysdioderna.

 Nyheterna på tekniksidan sägs bli ny, förbättrad styrning då dagens har fått lite kritik. Mer kommunikativ styrning står alltså på förbättringsagendan. Motorerna kommer att bli i stort sett desamma som i dag men med vissa förändringar för lägre förbrukning och mer kraft. Dagens 535i-modellversion kommer att få ta del av en ny turbomatad rak sexa som ersätter N55-motorn.

 Ansiktslyfta sedanversionen ska enligt uppgift börja tillverkas i juli nästa år med försäljningsstart mot hösten. Förmodligen följer Touring-versionen samma schemaläggning.