Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BMW M3 blir kombi för första gången i sitt snart 36-åriga liv.
BMW M3 blir kombi för första gången i sitt snart 36-åriga liv.
BMW M3 blir kombi för första gången i sitt snart 36-åriga liv.
BMW M3 blir kombi för första gången i sitt snart 36-åriga liv. Foto: CarPix

BMW M3 Touring drar ut på tiden

Tre varianter av nya BMW M3 och M4 är presenterade, men det är den fjärde många ser fram emot mest...

Anledningen till det är förstås att fjärde karossvarianten – som ska komplettera redan lanserade sedanen, coupén och cabrioleten – är av typen kombi. En kombi i sig är kanske inte mycket att se fram emot, men i detta fall handlar det ju om första M3 Touring någonsin. Och eftersom människor är svältfödda på riktigt snabba kombibilar från BMW, senast en sådan fanns var när M5 Touring generation E61 gick ut tiden 2010, är detta en introduktion som sticker ut. Snabba tyska kombibilar finns det ganska många av – både Audi och Mercedes är stora på området – men från München har det ekat tomt i många år.

Nu när M4 Competition Cabriolet M xDrive har presenterats, M3 Sedan och M4 Coupé dök upp redan i höstas, riktas blickarna mot M3 Touring som många misstänkte rullar ut på vägarna inom kort. Så ser det inte ut att bli, de senaste uppgifterna, som inte är officiellt bekräftade, säger att M3 Touring har premiär under 2022. Det hävdas att M3 ska uppdateras redan då, och även om det låter på tok för tidigt är det inte alls omöjligt i och med att grundmodellen – 3-serie – då är drygt tre år gammal och redo för – som det heter i bilvärlden – facelift.

Även kombin får de så kallade ”bävertänderna”. Förresten, får du en känsla av déjà vu när du ser bilderna? Jo, det är samma bil och samma gata som på spionbilderna i höstas. Foto: CarPix

BMW M3 Touring kommer att erbjudas i samma utföranden som M3 Sedan, det vill säga grundversionen med 480 hästkrafter och bakhjulsdrift samt Competition-varianten med 510 hästkrafter och bakhjulsdrift – eller fyrhjulsdrift om man vill.
Med M xDrive, som BMW kallar fyrhjulsdriften hos sina prestandamodeller, är man inte tvungen att jämt och ständigt köra med drivning på framhjulen, det går nämligen att ställa in bilen till att endast snurra på bakhjulen.

Vi kan tänka oss att priset för M3 Touring i grundutförande börjar runt 900 000 kronor medan värstingen med Competition och M xDrive sannolikt börjar strax norr om miljonstrecket. Hur bra våra gissningar är får vi alltså svar på om ett år eller så.