Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

BMW M5 xDrive siktad i Arjeplog!

Det har under många snackats om att BMW M5 ska komma med fyrhjulsdrift, men än så länge har vi ingenting sett. Tills i dag – för nu kan vi avslöja att en fyrhjulsdriven M5 xDrive testas i Norrland!

Senaste generationen BMW M5 visades upp som konceptbil på bilsalongen i Shanghai i april 2011. Bara veckor därefter kom uppgifter från England om att BMW:s ledning hade tagit beslutet att M5 ska erbjudas med fyrhjulsdrift som tillval. Om det syftades på M Performance-versionen M550d xDrive eller en renodlad M5 xDrive vet vi inte, men någon fyrhjulsdriven M5 xDrive har inte synts till ännu.

Inte förrän i dag!

Vår bilspionfotograf fick syn på en till synes helt vanlig BMW M5 utanför Leon’s Steakhouse i Arjeplog. Eftersom de tyska testförarna satt och frossade i några blodiga biffar (förmodar vi) hade vår fotograf all tid i världen att kika närmare på bilen. Det första som slog honom var att titta under framvagnen. Och visst – där syntes något som andra M5:or inte har. M5:an i Arjeplog har nämligen drivaxlar även fram. Det betyder att den är fyrhjulsdriven, en M5 xDrive.

Det kan vara ett tecken på att BMW äntligen får tummarna loss och snart erbjuder en fyrhjulsdriven prestandasedan. Men det är högst tveksamt om det blir fyrhjulsdrift till nuvarande F10-generationen, inte minst då BMW-chefen Albert Biermann har sagt att allhjulsdrift inte är aktuellt till dagens modell.

I stället lär det vara nästa generation, G30, som får xDrive-emblem. I så fall är det en prototyp som vi ser bilder på här.

Nu är det förmodligen många M-fans där ute som svär som borstbindare: ”Fan, ingen fyrhjulsdrift på en M-bil. Det ska för bövelen vara bakhjulsdrift!”.

Jo, så låter det nog ute i stugorna nu, men lugn, bara lugn. Med 100 procents säkerhet kan vi (nog) säga att fyrhjulsdrift blir tillval och att nästa M5 även den är bakhjulsdriven i standardutförande.