090808-bmw-koncept-nej

BMW Vision Z Concept avslöjad

Vision Z Concept, ett av många pågående projekt hos bayerska BMW, är nu fångad på bild – en dryg månad för tidigt! Bilen ska visa upp ett helt nytt formspråk och använda sig av hållbara gröna material.

För en dryg vecka sedan samlade BMW-cheferna till presskonferens i München där de förklarade att företaget avslutar sin satsning inom Formel 1 efter årets säsong. De klargjorde att den bayerska biltillverkaren bland annat ska fördjupa sig i sin redan påbörjade miljösatsning. Detta ska visa sig redan på Frankfurtsalongen om en dryg månad, då i form av ett par olika koncept med tydlig inriktning på sportbil – bland annat Vision Z Concept som vi här exklusivt kan se bilder på för första gången.

Som vi kan se handlar det om en bil som vi inte ens i vår vildaste fantasi hade kunnat förutse. Designen kan delvis härledas till M1 Hommage, som visades på bilutställningen Concorso d'Eleganza Villa d'Este i Italien förra året, men är inte alls lika låg och extrem.

Här ser vi bland annat en kraftfullt markerad nos med upprätt, svagt framåtlutande grill – mer känt som ”hajnos”. Lite i stil med det som visades på CS Concept för två år sedan. Det talas om att Vision Z Concept är en rejäl försmak av vad som komma skall i designväg från BMW.

Tidigare rykten – innan dessa bilder togs – har nämnt Vision Z Concept som en förstudie av en kommande tvåsitsig roadster, nämligen Z2. Det känns föga troligt med tanke på att vår kille som plåtade bilderna beskriver bilen som väldigt stor och framför allt lång. Om det rör sig om en tvådörrars- eller fyrdörrarsmodell låter vi vara osagt då vår fotograf på platsen berättade att dörrskarvarna i karossen nästan ser ut att vara påklistrade. Dock ser man svagt bakom det tunna kapellet att dörrskarven fortsätter upp tvärs över den långa sidorutan, men även det kan vara fejk.

Bilen vi just nu tittar på är alltså med största sannolikhet en av konceptbilarna som är på väg till Frankfurtsalongen, trots att de små hjulen talar emot det. Konceptbilar brukar allt som oftast ha gigantiska hjul. Att det är någon typ av koncept stärks av att bilen saknar både sidobackspeglar och bromsok.

Under skalet kan vi förvänta oss det absolut senaste i miljövänlig teknik från BMW – EfficientDynamics som de kallar det. Med största sannolikhet är det ingen vanlig konventionell förbränningsmotor under huven utan en någon form av hybridmaskin eller ännu mer troligt en elmotor. BMW-chefen Dr. Klaus Draeger har tidigare talat om att de ska visa en bil med hållbar design och hållbara miljövänliga material. Den bayerska biltillverkaren vill alltså här ge prov på att körglädje, snygg formgivning och miljövänlig teknik inte alls repellerar varandra, utan i stället går att slå samman om man verkligen vill.

Hur som helst så ser vi ut att gå en spännande Frankfurtsalong till mötes i september, inte enbart sett ur BMW:s perspektiv. Mycket miljövänlig teknik kommer att presenteras, från många olika tillverkare.

Läs mer