Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

BMW X4 M40i visar upp rubbet på Nürburgring

Prestandaversionen av BMW X4 dök upp på Nürburgring helt omaskerad för några dagar sedan. Vill du tydligt se hur kommande X4 M40i ser ut är det bara att kika vidare.

I våras presenterade BMW nya modellen X4, lillebror till X6. BMW:s lilla SAC (Sports Activity Coupé) finns i dag med sex olika motoralternativ, lika många bensinmotorer som dieselmotorer. Med andra ord tre av varje. Toppversionen på bensinsidan heter xDrive35i. Den har en rak treliterssexa på 306 hästkrafter som skickar iväg bilen från 0 till 100 km/h på 5,5 sekunder. Detta är det sportigaste alternativet, speciellt om man slänger på ett M Sport-paket.

Men sportigare än så är X4 på väg att bli. Någon X4 M är inte på gång (BMW är förmodligen orubbliga på den punkten), däremot en M Performance-version som är snäppet under en renodlad M-version. På Nürburgring har vår spionfotograf plåtat X4 M40i. Med fyrhjulsdrift (precis som övriga modellversioner), vassare chassi, större bromsar och hjul, aerodynamiska detaljer, interiöra förändringar samt – så klart – en uppumpad maskin ska den locka till mer inspirerande körning.

Motorn är en omarbetad version av N55-turbosexan på tre liter. Det är samma motor som kommer att finnas i kommande M2 Coupé och den lär ha mellan 370 och 380 hästkrafter.

Vi förvånas inte om BMW får ned 0-100-tiden till fem sekunder blankt eller tiondelen däröver.

Säljstart för X4 M40i är det nästa år.