Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andreas Mau / CarPix

BMW X5 lägger sig under kniven

Dock handlar det om en smärre operation, de exteriöra förändringarna är knappt märkbara för ett icke-intresserat öga. Desto mer kan vi förvänta oss av insidan.

BMW:s populära suv X5, som sedan 2018 är inne på sin fjärde generation, är inte redo att gå i pension, däremot en uppdatering för att förhala pensionsinträdet. Sedan G05-generationen tog vid för några år sedan har modellens försäljningssiffror i Europa nått högre nivåer än något annat år under senaste årtiondet, och i USA har X5 de senaste två åren (2019 och 2020, 2021 ännu ej redovisad) aldrig sålt bättre. Men det går inte att vila på hanen, för att upprätthålla den fina statistiken måste bilar ständigt förbättras och det är just vad BMW är på väg att försöka med dagens X5 – förbättra den.

Till det yttre kan vi inte se några direkta skillnader som ska revolutionera marknad och bilindustri. Vi kan urskilja att frontens nedre del är omgjord, det vill säga stötfångaren och frontspoilern. Det är dock inte mycket att skriva hem om.
Strålkastarna ser aningen justerade ut, den lilla ”knyck” som finns på nedtill syns inte på strålkastarna på testprototypen, samtidigt verkar den ”trubbiga” delen mot grillen ha blivit spetsig.
Själva njurarna (grillen) kan vi inte se att de har förändrats, inte heller sett till storleken. Det blir alltså ingen iX-inspirerad front på X5.

Inte mycket nytt här, men strålkastarna har lite annorlunda form och stötfångarpartiet är omgjort. Njurarna ser ut att behålla sin storlek.Inte mycket nytt här, men strålkastarna har lite annorlunda form och stötfångarpartiet är omgjort. Njurarna ser ut att behålla sin storlek.Inte mycket nytt här, men strålkastarna har lite annorlunda form och stötfångarpartiet är omgjort. Njurarna ser ut att behålla sin storlek.
Här kan vi ärligt talat inte se några skillnader.Här kan vi ärligt talat inte se några skillnader.Här kan vi ärligt talat inte se några skillnader.
1 AV 2
Inte mycket nytt här, men strålkastarna har lite annorlunda form och stötfångarpartiet är omgjort. Njurarna ser ut att behålla sin storlek.
Foto: Andreas Mau / CarPix
2 AV 2
Här kan vi ärligt talat inte se några skillnader.
Foto: Andreas Mau / CarPix

På tal om BMW iX. Om inte njurarna förstoras gör något annat det, men inte lika uppseendeväckande. iX var först ut med nya iDrive som baseras på märkets senaste operativsystem BMW Operating System 8. Det kommer att resultera i andra skärmlösningar på instrumentbrädan än den vi är vana vid i de flest BMW-bilar av i dag. Det blir en stor och lång skärmyta framför föraren som är uppdelad i två ytor – en för förarviktig grafik och en för övrig grafik som presenteras i infotainmentdelen.

Som vi ser på bilderna har bilen ett ”tanklock” på förarsidans framskärm. Det betyder att det är laddhybridversionen som vår spionfotograf har fotograferat. Detta drivlinealternativ kommer alltså att finnas kvar även framöver, tillsammans med alla eller åtminstone merparten av bensin- och dieselalternativen – inklusive X5 M. Sistnämnda prestandaversion ryktas få ta del av den nyutvecklade V8-motor som vi skrev om för några år sedan och som tros få beteckningen S68.

Är du redan på väg att lägga upp en annons för att sälja din nuvarande X5 ber vi dig i all vänlighet att ta det lite lugnt. Du behöver nämligen inte jäkta med tanke på att produktionen av uppdaterade X5 är planerad att sätta i gång i april... nästa år.
En premiärvisning tror vi därmed är aktuell först i slutet av 2022 alternativt under de första veckorna av 2023.