Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BMW X8 eller XM, namnet är fortfarande okänt.BMW X8 eller XM, namnet är fortfarande okänt.BMW X8 eller XM, namnet är fortfarande okänt.
BMW X8 eller XM, namnet är fortfarande okänt. Foto: Andreas Mau / CarPix

BMW X8 kommer i slutet av året

BMW:s kommande flaggskepps närmar sig lansering. Namnet är fortfarande oklart, men ser ut att bli längre än självaste BMW X7.

Kommande BMW X8 är allt närmare en lansering och sägs se dagens ljus i slutet av detta år. Namnet är förvisso fortfarande osäkert. Vissa rykten säger att den kommande jättesuven i stället ska heta BMW XM. Med tanke på att man nyligen introducerat eldrivna BMW iX kan det stämma, båda är stora lyxiga suvar och namnen kan därför påminna om varandra.

Några exakta dimensioner finns ännu inte att tillgå, men X8 ser större ut än självaste BMW X7, men med en mer slokande taklinje. Bakdelen är fortfarande hårt maskerad, det är svårt att urskilja detaljer, men nog ser takets linje ut att påminna om Range Rover Velar eller Audi Q8, men här i en större förpackning.

Avgasrör staplade på varandra.Avgasrör staplade på varandra.Avgasrör staplade på varandra.
1 AV 5
Avgasrör staplade på varandra.
Foto: Andreas Mau / CarPix
2 AV 5
Foto: Andreas Mau / CarPix
3 AV 5
Foto: Andreas Mau / CarPix
4 AV 5
Foto: Andreas Mau / CarPix
5 AV 5
Foto: Andreas Mau / CarPix

Baktill ser vi nu de fyra avgasutblåsen staplade på varandra med hexagonal form, en udda lösning.

Tveklöst är att detta kommer bli märkets flaggskepssuv och den lyxigaste bil München tillverkat hittills. Rolls-Royce Cullinan (som sätts samman i BMW:s fabrik i Dingolfing) får se upp, då den kommer finnas både som fyr- och femsitsig.

Dekalen läser ”Hybrid Test Vehicle”, här rör det sig inte om någon elbil men väl laddhybriddrivlinan hämtad från 7-serie, en rak 6-cylindrig motor på tre liter kopplad till elmotor på 113 hästkrafter.

Det ryktas även om att värstingen X8 M får V8 med elmotor som totalt ger 750 hästkrafter. Kraften lär behövas, detta är knappast något lättviktsbygge.

Internt sägs bilen kallas ”Project Rockstar”. Nästa år firar märket 50 år, där bör X8/XM stå längst fram i ledet.