Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tänk dig rejält mycket större njurar i fronten när maskeringen faller.Tänk dig rejält mycket större njurar i fronten när maskeringen faller.Tänk dig rejält mycket större njurar i fronten när maskeringen faller.
Tänk dig rejält mycket större njurar i fronten när maskeringen faller. Foto: Heinz Toni Sesterheim / CarPix

BMW:s bjässe XM rastas på Ringen

En helt ny suv och M-bil på en och samma gång, det är vad världen får när BMW XM träder fram. Nu har vi fått en ny omgång bilder där vi ser den testa spänsten på Nürburgring.

Glöm X5 M och X6 M. Dessa båda prestandasuvar kommer inte längre att vara herre på täppan inom BMW:s högbyggda modellflora. Inte heller X7 M60i, som inte är en riktig M-modell, är i närheten av vad som komma skall. Senare i år ska nämligen BMW presentera helt nya suven med det Citroën-klingande modellnamnet XM. Inte bara blir den märkets tyngsta bil någonsin, den blir även märkets hittills starkaste modell. Dessutom kommer XM att vara något så exklusivt som första fristående M-modell sedan ikonen M1 tillverkades mellan 1978 och 1981. Med fristående M-modell menas att XM inte baseras på en befintlig BMW-modell.

Sent i fjol presenterade BMW modellen som ett koncept vid namn Concept XM. Då fick vi en inblick i vad vi har att vänta oss designmässigt. Även om bilen på spionbilderna är kraftfullt maskerad ser vi tydligt att flera detaljer följer med till produktion. Tydligast är är förstås avgasrören, de är fyra till antalet, samlade parvis på höjden.

Dubbla ändrör samlade parvis är inget nytt, men att de är staplade på höjden är en nyhet.Dubbla ändrör samlade parvis är inget nytt, men att de är staplade på höjden är en nyhet.Dubbla ändrör samlade parvis är inget nytt, men att de är staplade på höjden är en nyhet.
Dubbla ändrör samlade parvis är inget nytt, men att de är staplade på höjden är en nyhet. Foto: Heinz Toni Sesterheim / CarPix

Vad gäller fronten ser vi att rejäla njurar som utgör grillen och att dessa omgärdas av en tudelad strålkastarlösning som är en variant på den som uppdaterade X7 nyligen visade.
Vi ser även att nedre frontpartiet får tydliga veck och vinklar men ändå inte riktigt lika ”otyglat” som det såg ut på konceptbilen.

Till storleken misstänks XM vara i paritet med X7, med andra ord runt 515 centimeter lång och därmed en stor pjäs. Att den av BMW lyfts fram som märkets tyngsta bil någonsin beror förstås på drivlinan som består av en 4,4-liters V8 samt en elmotor med tillhörande batteri som kapacitetsmässigt lär överstiga 20 kWh vilket exempelvis batteriet i X5 xDrive45e gör.

Låg placering av registreringsskylten, inte som på X5 och X7. Bakljusen är lömskt maskerade, men vi tror att de är lika smala som på konceptbilen men inte lika raka som på eldrivna suven iX.Låg placering av registreringsskylten, inte som på X5 och X7. Bakljusen är lömskt maskerade, men vi tror att de är lika smala som på konceptbilen men inte lika raka som på eldrivna suven iX.Låg placering av registreringsskylten, inte som på X5 och X7. Bakljusen är lömskt maskerade, men vi tror att de är lika smala som på konceptbilen men inte lika raka som på eldrivna suven iX.
Låg placering av registreringsskylten, inte som på X5 och X7. Bakljusen är lömskt maskerade, men vi tror att de är lika smala som på konceptbilen men inte lika raka som på eldrivna suven iX. Foto: Heinz Toni Sesterheim / CarPix

Det pratas om 750 hästkrafter eller där omkring. Det skulle göra XM till M-divisionens i särklass starkaste modell genom tiderna. Starkaste M-bil i dag är M5 CS som via turbomatade V8:an på 4,4 liter pressar ur sig 635 hästkrafter.

BMW ska presentera XM mot slutet av 2022. På vägarna lär den rulla i produktionsutförande någon gång under 2023.