Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW:s elektriska suvar iX3 och iX5 på spionfilm från Arjeplog

BMW är, precis som många andra biltillverkare, på gång med flertalet elbilar. I deras fall handlar det bland annat om suvarna iX3 och iX5 som vi inte bara har på stillbild utan även på film.

I höstas presenterade BMW konceptbilen Vision iNext som sades vara en förstudie i hur märkets tänker sig framtiden i form av autonom teknik, elektrifiering och uppkoppling. För bara en dryg månad sedan visade BMW upp ”officiella spionbilder” på en maskerad suv som stod uppställd på en sjöis utanför Arjeplog. BMW benämnde den iNext och förklarade att det handlar om produktionsversionen av Vision iNext.

Denna stora eldrivna suv kommer inte att heta iNext i skarpt läge. Det pratas om att den ska heta i5, men vi tror mer på att iX5 är dess rätta beteckning med tanke på att X3 i elektriskt utförande ska heta iX3 och den eldrivna sedanmodellen i 3- och 4-seriestorlek sannolikt ska heta i4. Ett X i modellbeteckningen är ju dessutom synonymt med suvar. Att BMW har registrerat bland annat iX5 gör ju inte vår, förhoppningsvis korrekta, slutsats sämre.

iX5, som vi nu väljer att kalla den i resten av denna artikel, ser ut att vara i storlek med vanliga X5 men med en lägre och slankare takprofil som påminner ganska mycket om hur det såg ut på Vision iNext.

Konceptbilen saknade B-stolpe och kunde öppna upp stort till kupén. Så blir det inte på iX5 för på den produktionsmässiga modellen blir bakdörrarna upphängda i just B-stolparna.

Tung maskering till trots så ser vi slanka strålkastare, dock inte i närheten så slimmade som konceptbilen visade upp. Bakänden blir dessutom inte lika futuristisk i utförandet som Vision iNexts bak.

iX3 som konceptbil. Foto: Hans Hedberg

Det är sagt att BMW iX5 ska komma med självkörande teknik av nivå 4, det vill säga den nivå som tillåter bilen att köra helt på egen hand i princip i alla situationer, men en förare ska alltid kunna ta över körningen. Det är först i nivå 5 som ratt och pedaler försvinner.

Räkna inte med att nivå 4 erbjuds redan vid introduktionen 2021.

Produktionen av iX5 påbörjas under ovan nämnda år. Då har produktionen av lillebror iX3, som sedan några månader tillbaka kan förhandsbokas

, pågått i ungefär ett års tid.

https://youtu.be/DM4v5LDFCOc

Foto: CarPix