Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

BMW:s värsting-suv X8 M får V8 med elektrifiering

BMW lanserar inom kort sin nya stora suv X8. En rad motoralternativ lockar men den som vill ha något alldeles extra behöver vänta drygt ett år. Då kommer X8 M Hybrid – som BMW döpt till Project Rockstar – med en V8 på 4,4 liter och 750 hästkrafter.

Många tycker att BMW:s suv X7 är en stor best, men vänta då tills BMW presenterar X8. BMW vill lansera sin X8 i slutet av nästa år inför modellåret 2022 och X8 blir en sportigare version av X7. Tidigare viskades det om att X8 får en taklinje som påminner om X6 men de senaste spionbilderna på bilen visar att den snarare får samma fyrkantiga design som X7.
Om BMW väljer den lösningen talar allt för att X8 även den får tre sätesrader, men det finns ännu inget bekräftat från BMW gällande slutlig design eller konfiguration av stolar invändigt.
Jämfört med X7 ser X8 ut att få lite tydligare nos, bredare skuldror och lite mindre glaspartier.

Foto: CarPix

Mycket under skalet hämtas från X7 vilket betyder sexcylindriga bensin- och dieselmotorer som elektrifieras med mildhybridteknik. Det ska också komma en laddhybrid där en 4,4-liters V8:a med dubbelturbo kombineras med elmotorer för en uteffekt på totalt 530 hästkrafter. Denna modell får beteckningen X8 M50i och länge verkade det här vara toppversionen.

Men så har BMW Project Rockstar. Där ska 4,4-litersmotor paras samman med en elmotor på 200 hästkrafter. Det skulle betyda en total uteffekt på 750 hästkrafter vilket i sin tur skulle betyda att BMW bygger sin mest kraftfulla drivlina hittills.
Effekten skulle fördelas till alla fyra hjulen men precis som på M5 och M8 ska det finnas ett val för enbart bakhjulsdrift.

Foto: CarPix

Laddhybriden ska ha ett tillräckligt stort batteripaket för att pressa ner CO2-utsläppen till under 100 gram per kilometer.

BMW har ännu inte presenterat några priser på X8 men vi gissar att instegsmodellen får ett pris på cirka 100 000 kronor under den dyraste X7:an.