Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Cadillac ATS
Cadillac ATS
Cadillac ATS
Cadillac ATS Foto: CarPix

Cadillac ATS utmanar BMW 3-serie

Cadillac har gett sig sjutton på att etablera sig i Europa. En viktig hörnsten i europabygget är en utmanare till BMW 3-serie, något man har på gång i ATS som vi har på film under tester på Ringen.

Ska man kunna räkna sig som en riktigt biltillverkare i Europa måste man ha en modell i det segment som benämns D. Hit hör många bilar, bland annat storsäljarna Audi A4, BMW 3-serie och Mercedes C-klass. 

 GM:s lite finare bilmärke Cadillac har tidigare sagt att de tänker bli något att räkna med i Europa och att satsningen denna gång är riktigt seriös. De säger sig ha överlåtit detta segment till att domineras av konkurrenterna allt för länge.

 Därför är Cadillac just nu i full gång med testerna av deras mellanklassare ATS som helt enkelt blir lillebror till CTS, baserad på samma plattform som storebror om än förkortad och uppdaterad. ATS har redan smygvisats i form av en dunkel bild som visade upp former med klart europeisk inspiration, men samtidigt inte utan att innehålla Cadillacs kaxiga, lite kantiga formspråk ”Art and Science”. Cadillac har för avsikt att gå i direkt clinch med den mest körglada av dem alla i segmentet, nämligen BMW 3-serie.

 Hur väl amerikanerna lyckas återstår att se, men att döma av spionfilmen här nedan ser ATS ut att kunna hantera tuffare körning rätt bra.

 Låter bra gör den också. Vilken motor det som morrar så fint på Nürburgring vet vi inte, men förmodligen är det någon av sexorna. Enligt uppgifter ska Cadillac ATS lanseras med åtminstone en turbomatad tvålitersfyra med 270 hästkrafter samt en V6-motor på 3,6 liter med 330 hästkrafter. Det snackas även om en V6 med cylindervolym på 3,0 liter.

 Ska man kunna slå sig in i det tuffa D-segmentet måste man kunna erbjuda ett dieselalternativ, något som Cadillac har för avsikt att göra. Bakhjulsdrift och fyrhjulsdrift är också en valmöjlighet som kommer att finnas.

 Självklart är det automatlåda som gäller i en bil av ATS kaliber, en sexstegad sådan. Men en sexväxlad manuell låda är också aktuell. Lite längre fram i tiden lanseras förmodligen en åttastegad automatlåda, kanske i samband med värstingversionen ATS-V som Cadillac förmodligen inte kan motstå i kampen mot 3-serie, i det här fallet M3.

 Produktionsstart är det under nästa års första halva. Premiär i bilhallarna förmodligen sommaren 2012.

https://youtu.be/-2akcMaPY3Y?width=575&height=353