Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101010-chevy camaro z28
101010-chevy camaro z28
101010-chevy camaro z28
101010-chevy camaro z28

Chevrolet Camaro Z28 filmad på Ringen

Snart kan Chevrolet Camaro SS slänga sig i väggen när den får sin överman i Z28. Vad sägs om V8 på 6,2 liter och över 560 hästkrafter? Ta en titt på filmen här där bilen morrar runt Nürburgring. Vi bjuder även på en europeisk överraskning för den som läser artikeln...

Det var på Detroitsalongen i januari 2006 som fanatikerna till amerikanska muskelbilar fick sitt lystmäte. Det var då som Chevrolet visade upp deras senaste beslut – att producera en ny, femte, generation Camaro. Två år efter konceptbilens uppvisande var det dags för produktionsversionen att ta plats på salongsgolvet. Och så sent som förra året satte produktionen igång.

I dag är den hårigaste Camaro-versionen den som betecknas SS. Har man en SS har man också 428 amerikanska hästar att leka med, plockade ur 6,2 liter V8. Har man valt till automatlåda så tappar man lite effekt då automatversionen plockar ut 407 hästkrafter.

Men snart är det dags för Camaro SS att se sig omkörd av en värre version med det klassiska Z28-tillägget och det är just den bilen du kan se på filmen här nedan.

Chevrolet Camaro Z28 kommer precis som SS-versionen att ha en 6,2-liters V8 under huven, men tack vare kompressormatning höjs effekten till maffiga 564 hästkrafter som plockas vid 6 100 r/min. Maxvridet uppgår till 747 newtonmeter vid 3 800 r/min. GM:s beteckning på motorn är LSA (SS-motorn betecknas LS3). Känner du igen både motorbeteckning samt liter- och effektsiffrorna? Det är samma motor som vi hittar i Cadillac CTS-V.

Utöver mäktig motor i Z28-versionen blir det diverse förändringar utseendemässigt. Bland annat får fronten en än mer aggressiv framtoning med stora luftinsläpp till motor och bromsar. På tal om bromsarna – de främre kläms med största sannolikhet åt av sexkolvsok. Bak på bilen får Z28 en större vinge placerad på bakluckskanten och grövre diffusor med fyra feta ändrör i stället för två som på SS.

Eftersom det handlar om värsting-Camaron kan vi också förvänta oss ett modifierat chassi som klarar av att pressas hårdare i kurvorna på exempelvis Nürburgring. Men så mycket effekt under gasfoten vill man inte ha en bil som dansar iväg på eget bevåg.

Du kanske undrar vad det är för gul bil i det undre bildgalleriet nedan. Att det är en Camaro det också kanske vi inte behöver förtydliga, och den ser helt vanlig ut tills man synar den på lite närmare håll. Tre vitala skillnader gör oss övertygande om vad detta är för ”specialversion”. Bakljusen har ny layout med tydliga lysdioder, och de bakre reflexerna har flyttats ned från mitt på stötfångaren till diffusorns övre kant samtidigt som de har vuxit för bättre synlighet. Men det tydligaste som visar vad det här handlar om är sidobackspeglarna. De är betydligt större än på Camaro som vi känner den i dag. De är inte lika graciösa i framtoningen utan helt enkelt klumpigare. Plus att de har försetts med körriktningsvisare (blinkers). Det handlar med andra ord om den europeiska versionen av Chevrolet Camaro, det är vi mer eller mindre bombsäkra på eftersom det låter mindre troligt att en ansiktslyft version skulle vara på gång redan nu.

Att Camaro ska börja säljas i Europa är ingen hemlighet. För drygt ett år sedan bekräftades detta av tyska Chevrolet-chefen Jürgen Keller. Men exakt när den når europeisk mark är okänt, men förhoppningsvis nästa år. Då är det inte längre nödvändigt att vända sig till speciella importfirmor för att få tag på en Camaro på vår sida Atlanten.

En sak är vi också bergsäkra på – priset. I USA kan du köpa en ny Camaro för motsvarande 157 000 kronor. Den prislappen kan vi bara drömma om när bilen når Europa.

Skruva nu upp ljudet och njut av 2 minuter och 50 sekunder Camaro på Ringen i filmen nedan.

Ladda ner flash för att
   använda tvspelaren.

Läs mer

Provkörning