Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen ID.4 med maskering. Det är ingen uppdatering på gång utan rör sig om en mula av kommande Cupra Tavascan.Volkswagen ID.4 med maskering. Det är ingen uppdatering på gång utan rör sig om en mula av kommande Cupra Tavascan.Volkswagen ID.4 med maskering. Det är ingen uppdatering på gång utan rör sig om en mula av kommande Cupra Tavascan.
Volkswagen ID.4 med maskering. Det är ingen uppdatering på gång utan rör sig om en mula av kommande Cupra Tavascan. Foto: Heinz Toni Sesterheim / CarPix

Cupra Tavascan smyger runt i fel kläder

Vi förstår att du kanske har glömt Cupra Tavascan, det är ju nästan tre år sedan uppmärksammade konceptbilen presenterades. Men nu har den synts till under testkörningar på Nürburgring... förklädd till ett koncernsyskon.

Det var i september 2019 som Cupra, bara året efter att varumärket blivit ett eget bilmärke med helt egen logotyp, presenterade Tavascan Concept. Med sin slanka form och smått aggressiva front rönte konceptbilen stor uppmärksamhet, trots att den ”bara” var en crossover-suv baserad på Volkswagen-koncernens MEB-plattform.
Först i fjol fick vi veta att Tavascan i produktionsutförande är aktuell för lansering 2024.

Det kan tyckas sent i och med att Tavascan är syskon till redan lanserade modeller som Volkswagen ID.4 och ID.5 samt Skoda Enyaq iV och Audi Q4 e-tron (och förstås alla andra MEB-baserade elbilar, exempelvis Cupra Born, Volkswagen ID.3 och ID. Buzz).

Folieringen i fronten döljer Cupra Tavascans riktiga front. Det syns tydligt genom maskeringen att nosens former är väldigt lika konceptbilens, men spoilerpartiet är en aning nedtonat.Folieringen i fronten döljer Cupra Tavascans riktiga front. Det syns tydligt genom maskeringen att nosens former är väldigt lika konceptbilens, men spoilerpartiet är en aning nedtonat.Folieringen i fronten döljer Cupra Tavascans riktiga front. Det syns tydligt genom maskeringen att nosens former är väldigt lika konceptbilens, men spoilerpartiet är en aning nedtonat.
Folieringen i fronten döljer Cupra Tavascans riktiga front. Det syns tydligt genom maskeringen att nosens former är väldigt lika konceptbilens, men spoilerpartiet är en aning nedtonat. Foto: Heinz Toni Sesterheim / CarPix

Det är således ingen slump att Tavascan nu testas på Nürburgring i form av en Volkswagen ID.4, även om ID.5 hade varit ett ännu mer logiskt val med tanke på karossformen hos Tavascan som har fler ”coupéslanka” syskon än enbart ID.5, nämligen Enyaq iV Coupé och Q4 e-tron Sportback.

När Tavascan, som precis som övriga Cupra-produkter ska upplevas som lite sportigare än motsvarigheterna inom koncernen, presenteras som konceptbil pratades det om en 306 hästkrafter stark drivlina bestående av två elmotorer som driver samtliga fyra hjul. Helt enkelt samma drivlina som Volkswagen har i sina GTX-modeller, som Skoda har i sin RS-version samt Audi har i 50 e-tron quattro-utförandet.
Med stor sannolikhet blir det samma effektuttag i Cupras slanka suv som i övriga, alltså 299 hästkrafter, inte 306. Volkswagen drog ned på siffran under utvecklingen.

Cupra Tavascan Concept från 2019. Produktionsbilens närmaste syskon blir Volkswagen ID.5, Skoda Enyaq iV Coupé och Audi Q4 e-tron Sportback.Cupra Tavascan Concept från 2019. Produktionsbilens närmaste syskon blir Volkswagen ID.5, Skoda Enyaq iV Coupé och Audi Q4 e-tron Sportback.Cupra Tavascan Concept från 2019. Produktionsbilens närmaste syskon blir Volkswagen ID.5, Skoda Enyaq iV Coupé och Audi Q4 e-tron Sportback.
Cupra Tavascan Concept från 2019. Produktionsbilens närmaste syskon blir Volkswagen ID.5, Skoda Enyaq iV Coupé och Audi Q4 e-tron Sportback. Foto: Cupra

Batteriet i konceptbilen var det med nettokapacitet på 77 kWh som finns i dagens koncernsyskon, något som enligt WLTP-körcykeln räcker till mellan 45 och knappt 50 mils körning per laddning. Om inte Cupra gör någon radikal förändring hos Tavascan lär räckvidden bli däromkring.

Färdiga Tavascan lär vi inte få se förrän under 2023, men inom kort bör vi kunna få se modellen i prototyputförande i stället för, som nu, i form av en så kallad mula.