Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Dacias nya och rymliga familjebil närmar sig lansering

Dacia har bekräftat att de i höst ska presentera en ny, sjusitsig familjebil. Nu är denna nya modell ute på testrundor i sydeuropeisk värme.

I fjol höstas presenterade Dacia helt nya Sandero och Logan. Vad gäller sistnämnda var det något som saknades eftersom endast halvkombi och sedan visades upp. Någon ny kombiversion i form av Logan MCV nämndes inte. Men i förra veckan bekräftade Dacia att de ska presentera ”en helt ny. mångsidig sjusitsig familjebil” den 3 september och låta den stå utställd på bilsalongen i München från och med den 6 september. Till bekräftelsen finns en bild som visar nya modellen under skynke, dock utan att avslöja speciellt mycket.

Mer avslöjande är däremot våra spionbilder som visar just denna nya Dacia-modell som enligt Storbritanniens Dacia-chef ska fungera som ersättare till både kombin Logan MCV och MPV-modellen Lodgy, men även till skåpbilen Dokker. Nya modellen har helt enkelt många, kanske inte nödvändigtvis stora, skor att fylla. Enligt uppgift är det marknadslanseringsdags i början av nästa år och då eventuellt under modellnamnet Lodgy.

I och med kantigt format ryms mycket bagage eller människor. Sju av sistnämnda typ.I och med kantigt format ryms mycket bagage eller människor. Sju av sistnämnda typ.I och med kantigt format ryms mycket bagage eller människor. Sju av sistnämnda typ.
I och med kantigt format ryms mycket bagage eller människor. Sju av sistnämnda typ. Foto: CarPix

Spionbilderna avslöjar inga extrema detaljer, däremot ser vi att det rör sig om en kombiaktig modell med lite högre markfrigång, helt enkelt en Stepway-version.
Känslan är att modellen blir rymlig med väldigt upprätt bakruta, vilket är ett måste i och med att denna 4,5-metersbil (uppskattad längd) ska kunna erbjuda sex passagerare (plus förare) utrymme för att sitta ned. Det kantiga och upprätta formatet är också av stor vikt för att kunna fungera i skåpbilsutförande.

Stående bakljus à la Volvo.Stående bakljus à la Volvo.Stående bakljus à la Volvo.
Stående bakljus à la Volvo. Foto: CarPix

Vi ser att fronten bjuder på ungefär samma utseende som fronten hos nya Logan och nya Sandero. Grillens utformning är snarlik och strålkastarna sannolikt identiska. Även Dacia Duster har fått ny front som påminner om Sandero och Logan.
Bakdelen är lite ”Volvo-aktig” med utlagda ”skuldror” och stående bakljus som nedtill har formats efter skulderpartiet.

En ännu större Dacia-modell med plats för sju kommer om några år, en modell som har sitt ursprung i konceptbilen Bigster som vi såg tidigare i år.