Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen Touran 2015
Volkswagen Touran 2015
Volkswagen Touran 2015
Volkswagen Touran 2015 Foto: CarPix

Efter elva år – ny Volkswagen Touran på väg

Den må vara en doldis på nybilsmarknaden, men Volkswagens lilla mpv Touran har faktiskt funnits i sin första, och hittills enda, generation ända sedan 2003. Det blir det nu ändring på, vi har bilder på nya Touran.

När tänkte du senast på Volkswagen Touran? Gissningsvis ett rätt bra tag sedan. Modellen har länge levt i en undanskymd roll på nybilsmarkanden, liksom i Volkswagens omfattande modellprogram. Touran lanserades i sin första, och hittills enda, generation år 2003. Två facelift har den begåvats med under tiden, 2007 och 2010, där det sistnämnda var något mer omfattande. I ett av få mer utmärkande tilltag kan nämnas att Touran var först i Volkswagenkoncernen att utrustas med parkeringsassistanssystem.

Men trots att Touran nått pensionsålder så säljs fortfarande modellen i någorlunda antal. Under juni månad nyregistrerades exempelvis 99 exemplar. Och nu, efter elva år, är alltså en helt ny generation på gång. Bakom den psykedeliska maskeringen, som effektivt döljer de flesta utmärkande drag på bilen, gömmer sig en modell baseradpå MQB-plattformen – samma som Volkswagen Golf och en rad andra bilar från koncernen, alltså.

Designmässigt kan vi förvänta oss de senaste Volkswagendragen, likt nya Passat och Golf Sportsvan – även om Touran kommer att bli ett halvt nummer större än den sistnämnda. Även motoralternativen ska följa samma linje som Golf, med undantag för R-versionen. Dock kan det komma en Touran GTI.

Premiär då? Vissa källor säger att den ska visas på bilsalongen i Paris i höst.