070316_bmw1

Ettan ynglar av sig

Nästa år ska BMW introducera 1-serien i USA. Då fungerar inte halvkombikarossen, en coupé- samt en cabrioletmodell genomgår tester just nu.

Att 1-serien skulle tappa taket stod klart redan 2002. Då visades nämligen CS1 Concept på bilsalongen i Genève. Fyrardörrarsversionen har precis genomgått en uppdatering och i samband med detta introducerades en tvådörrarsversion. Som våra spionbilder från norra Sverige visar finns det mer att utvinna ur den bayerska tillverkarens minsta modell (Mini undantagen). Bilen ska få coupékaross och ett utdraget bagageutrymme. I och med att detta är karossvarianten som ska skeppas över Atlanten är det inte otänkbart att den får begå världspremiär i Detroit i januari 2008.

Cabrioletversionen, som får tygtag, dröjer ytterligare cirka ett år. 

USA får troligen bara ta del av de sexcylindriga versionerna. I Europa blir antagligen en 120i-variant instegsmodellen. Denna motor har i samband med uppdateringen försetts med en bränslesparande start/stopp-funktion som stänger av motorn vid till exempel rödljus. Dieselversioner till coupén är också att räkna med.

Rykten om en 135i har florerat. Med 306 turboladdade hästkrafter lär det bli riktigt pirrigt att kasta in pjäxan i pannrummet på den lilla godingen.