Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Färska bilder på Renaults Nissan Qashqai

Det är inte första gången det dyker upp bilder på Renaults nya suv, men det är första gången vi får se interiören.

En av världens bäst säljande bilmodeller är Nissan Qashqai. Renault, Nissans allianspartner, har inte varit lika lyckosamma i klassen som kan benämnas lilla eller mellanstora suvklassen, beroende på hur man ser på det.
I klassen har Renault i dag Renault Samsung Motors-byggda Koleos, en bil som byggs i Sydkorea, Indien och Ryssland och som i ”hemlandet” Sydkorea heter Renault Samsung QM5. Modellen har nästan åtta år på nacken och det är dags för ett generationsskifte.

Det är nu vid generationsskiftet som Renault ser sin chans att haka på Qashqai-tåget. På spionbilderna här ser vi nya Koleos, eller Megane SUV som vissa källor hävdar att den ska heta, som är baserad på just Nissan Qashqai.
Utseendemässigt ser vi tydligt att det är Renault-former, men undertill är det alltså japanskt. Det betyder med stor sannolikhet att drivlinorna i nya Koleos blir identiska, mer eller mindre, med de som finns i Qashqai.

Just utseendet är solklart Renaults senaste former. Fronten har samma karaktär som lillebrorsan Captur, men är kanske ännu mer lik nya Espace. Flera detaljer på karossen verkar gå i samma stil som ”MPV:n som blev en crossover”.
För första gången får vi också se bilder på interiören i nya Koleos, eller vad den nu ska heta. Tyvärr följer den inte samma stil som den läckra interiör som nya Espace kan stoltsera med. Dock är det propert och var sak på sin plats.

Troligtvis debuterar Renaults nya suv på någon av bilsalongerna under året, kanske redan på Genèvesalongen i mars. Om så blir fallet kan vi vänta oss lansering under senare delen av 2015.

Förhoppningsvis kommer den till Sverige också. En Qashqai i Renault-kläder skulle sitta fint hos de svenska Renault-handlarna. Det gjorde inte gamla Koleos, som för övrigt var Renaults första suv (nej, Scenic RX4 var inte en suv utan en MPV i oöm förpackning).