Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090510-ferrari-f450-mula090510-ferrari-f450-mula090510-ferrari-f450-mula
090510-ferrari-f450-mula

Ferrari F450 ersätter F430 nästa år – nu har den filmats

För fem år sedan presenterade Ferrari sin nuvarande storsäljare F430. Modellen, som är drömbilen nummer ett hos många, ska snart avlösas och det är just efterträdaren som filmats nere i Italien. F450 kommer den sannolikt att heta och ska visas i Frankfurt i höst.

Det är inte bara arvtagaren till nuvarande Ferrari 612 Scaglietti som testas för fullt nere i Maranello. Även nästa generation F430 testas av den italienska sportbilstillverkaren och vår spionfotograf har fångat den på rörliga bilder när den avverkar varv efter varv testbanan Fiorano som ligger i just Maranello. Dock kommer den med största sannolikhet inte att behålla modellbeteckningen F430 då det enligt uppgifter ska tryckas ned en ny V8-maskin i bilen. Volymen ökar från 4,3 till 4,5 liter, därmed är det inte helt otänkbart att modellen får namnet F450. Men än så länge heter bilen – som är en testmula baserad på nuvarande F430/430 Scuderia – internt F142.

Det är ingen vild gissning att säga att den nya 4,5-litersmotorn får högre effekt än dagens F430 som har 490 hästkrafter. Rykten säger att effekten till och med kan överstiga de 510 hästkrafter som 430 Scuderia har. Dessutom pratas det om att varvtalsstoppet ökar till 10 000 r/min. Hur som helst så låter motorn sagolikt, vilket vi kan höra i filmen nedan.

Även om bilarna i filmen (den gula samt den röda i slutet) ser ut som F430 ser vi en rad förändringar, vilka några lär följa med till den färdiga bilen. På den röda ser vi maskerade luftintag i fronten, vilket sannolikt betyder att dessa växer en aning för extra kylning. Även sidoluftinsläppen ser ut att bli aningen större. Bak på bilen (den röda, inte den gula) ser vi också två extra luftinsläpp längs med de båda C-stolparna. Dessutom kan vi tydligt se ett riktigt stort centrerat utblås bak på bilen, ungefär på samma sätt som konkurrenten Lamborghini utformat det på sin värsting Murciélago. De båda ändrören på var sin sida om där regskylten normalt sitter är bara för att förvilla. Dessa 430 Scuderia-placerade ändrör hänger alltså inte med till produktion, i alla fall inte enligt förhandsuppgifterna.

Andra detaljer som är nytt för F450, och som kan vara svårt att avgöra på filmen, är en något längre hjulbas samt bredare spårvidd. Detta kommer inte enbart att göra bilen stabilare på banan, utan också mer komfortabel när man glider i den.

Förutom den nya V8-motorn kan Ferrari F450 också få hybriddrift lite längre fram i tiden. Det finns även planer på att montera ett eller flera turboaggregat på sina motorer, men om det gäller F450 vet vi inte i dagsläget.

Ferrari F450 ska presenteras på Frankfurtsalongen i september. Lansering av modellen blir det antagligen inte förrän under andra halvan av 2010.

Läs mer

Nästa Ferrari 612 i form av mula

Tester och provkörningar

Ferrari F430

Ferrari 430 Scuderia

Ladda ner flash för att
   använda tvspelaren.