Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ferrari F630
Ferrari F630
Ferrari F630
Ferrari F630 Foto: CarPix

Ferrari F630 – första bilderna på 599-efterträdaren

Trots att det är 20 grader varmt i Maranello åker en Ferrari omkring i täckjacka. Varför då? Jo, bilen är ingen mindre än F630, efterträdaren till 599 GTB. Här är de första bilderna någonsin på den nya modellen som italienarna försöker dölja.

Vilken dag alltså! I morse de första tydliga bilderna på Volvo V30/V40 och nu de första bilderna någonsin på Ferraris nya stor-GT som ska ta över efter 599 GTB Fiorano.

 Exakt hur Ferrari tänker vad gäller modellbeteckningen kan vi inte vara säkra på, men det hetaste alternativet som surrar i Ferrari-kretsar är F630 och det låter inte speciellt osannolikt med tanke på motorns cylindervolym. Internt går den i alla fall under kodnamnet F152.

 Man skulle kunna säga att F630 blir GT-versionen av ”halvkombin” FF som Ferrari presenterade i våras. Släktskapet mellan de båda lär bli ganska tydligt, inte bara till utseendet utan även tekniskt sett.

 Genom att studera ”genom maskeringen” ser man att grillen blir väldigt snarlik den som sitter på FF. På andra sidan den långa huven och kupéutrymmet kan vi skymta bakljus som är likadana som på både FF och 458 Italia. Dock omges de av exklusiva kromringar.

 Precis som på 599 GTB (och FF) monteras motorn längsgående i fronten. Och precis som i sin företrädare är det tolv cylindrar som står för kraften. Denna V12-motor hämtas från FF vilket betyder en cylindervolym på 6,3 liter. Dock skiljer sig motorn på en viktigt punkt. Medan FF ger 660 hästkrafter kommer F630 att ge 700 hästkrafter eller mer.

 Ytterligare en annan viktig detalj skiljer F630 från FF och det är drivningen. FF är som bekant fyrhjulsdriven, första Ferrarin någonsin, men F630 kommer att på klassiskt Ferrari-manér driva på bakhjulen och inget annat. Kraften når dessa via en blixtrande snabb dubbelkopplingslåda med sju växlar och mycket inspiration från Ferraris Formel 1-bilar.

 Hur snabb Ferrari F630 blir kan vi bara sia om. Men att den blir snabbare än 599 GTB kan vi se som avgjort med tanke på den extra effekten och att F630 kommer att byggas i aluminium i ännu högre utsträckning med lägre vikt som följd. 599 GTB Fiorano gör 0-100 km/h på 3,7 sekunder, 0-200 km/h på 11,0 sekunder och toppar drygt 330 km/h. Putsa dessa siffror en aning och du har prestandan för F630. Kanske siffrorna hamnar någonstans där GTO-versionen av 599 ligger.

 I vår, närmare bestämt på Genèvesalongen i mars, kommer vi att få se Ferrari F630 utan täckjacka och täckbyxor för första gången. Lansering blir det bortåt hösten nästa år.