Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andreas Mau / CarPix

Ferraris suv Purosangue på vintertest

Ferraris suv Purosangue lanseras nästa år 2022 och testas just nu för fullt uppe i norra Sverige. Kommer som vild laddhybrid, samt att det längre fram ryktas om två elsuvar.

Ingen förvånas väl längre över att Ferrari jobbar för fullt på den kommande suven Purosangue, italienska för fullblod. Lamborghini, Aston Martin och Maserati har alla lanserat suvar de senaste åren, medan Ferrari in i det sista hävdade att en suv med en stegrande häst i fronten aldrig skulle ske.

Ser den ut som en Maserati Levante? Japp, Ferrari använder sig av en så kallad mula.Ser den ut som en Maserati Levante? Japp, Ferrari använder sig av en så kallad mula.Ser den ut som en Maserati Levante? Japp, Ferrari använder sig av en så kallad mula.
1 AV 2
Ser den ut som en Maserati Levante? Japp, Ferrari använder sig av en så kallad mula.
Foto: Andreas Mau / CarPix
2 AV 2
Foto: Andreas Mau / CarPix

Nu när så blir fallet försöker man rädda ansiktet en aning genom att kalla den fuv (Ferrari Utility Vehicle). Bara Ferrari kan ta sig själva på så stort allvar.

Bilen som har internkod 175 byggs på den nya plattformen ämnad för GT-bilar, kallad Front Mid Engine Platform. Under huven bör en V12 ligga och ruva, troligen med stöttning från en elmotor. Värstingen LaFerrari som kom redan 2013 hade ju en hybriddrivlina med 963 hästkrafter och man har sagt att laddhybriden Ferrari SF90 Stradale med V8 och tre elmotorer ska bistå med teknik åt Purosangue.

Faktum är att rykten gör gällande att två nya helt eldrivna suvar just nu utvecklas, förmodligen versioner av Purosangue med internkoderna F244 och F245. Ännu har inte elbilarna synts till, men de förväntas drivas av fyra elmotorer med en totaleffekt på 610 hästkrafter. Lanseringen för dem dröjer till år 2024 och 2026.

Än så länge har vår spionfotograf inte lyckats fånga några bilder på interiören, men räkna med att suven kommer ha plats för fyra.

Lansering sker nästa år 2022.

1 AV 4
Foto: Andreas Mau / CarPix
2 AV 4
Foto: Andreas Mau / CarPix
3 AV 4
Foto: Andreas Mau / CarPix
4 AV 4
Foto: Andreas Mau / CarPix