Nya BMW M3 F80 2014 Foto: CarPix

FILM: Nya BMW M3 ylar på Ringen

En ny generation BMW M3 är i faggorna och som en liten aptitretare bjuder vi dig nu på senaste testkörningen på Nürburgring där vi inte bara får se nya M3 utan också höra turbosexan ljuda.

Vi har redan visat tonvis med bilder på nya BMW M3 generation F80 (samt även M4 Coupé/Cabriolet) men filmer har det varit lite mer tunnsått med. Det råder vi bot på nu när vi har en rykande färsk film från Nürburgring med just nya M3 i sedanutförande.

 I filmen får vi inte bara se M3:an ta sig igenom Ringens förrädiska kurvor och klämma sig förbi ett par Mercedes-bilar, vi får även tydligt höra hur den nya motorn låter.

 Motorn, med beteckningen S55 , är som bekant en rak sexa med dubbelturboteknik. V8:an i dagens M3 är alltså inget som BMW har valt att satsa vidare på.

 Turbosexan på tre liter ger 421 hästkrafter och 535 newtonmeter. Siffrorna är dock inte bekräftade. Det kan jämföras med dagens V8 på fyra liter som ger 420 hästkrafter och 400 newtonmeter.

 Den som väntade sig en rejäl effekthöjning får kanske en aning besk smak i munnen men allt är inte elände för det. Nya M3 kommer ändå att vara snabbare än föregångaren samtidigt som den med all sannolikhet blir roligare att ratta. Nya M3 blir helt enkelt lättare i steget med viktbesparingar på uppemot 130 kilo. Det är ganska många kilon det. Förutom att bättra på prestandan ger den lägre vikten, i kombination med en effektivare motor, också andra fördelar, inte minst sett till bensinförbrukningen. Dagens M3 drar ett par deciliter över litern. Vi skulle bli förvånande om nya inte kommer under litern – med marginal.

 Turbosexan kompletteras med en DCT-dubbelkopplingslåda som skickas effekten till bakhjulen. En manuell låda sägs också vara aktuell, men om det endast blir för den amerikanska marknaden återstår att se. Dagens M5 går att få med manuell låda, men endast om man köper bilen i USA. Dessutom har BMW M GmbH gått ut med information att nästa generation M5 och M6 endast kommer att saluföras med dubbelkopplingslåda eftersom väldigt få kunder väljer manuell.

 Nya BMW M3 kommer under året att visas upp som konceptbil för att mot slutet av året eller kanske i Detroit i januari visas upp i produktionsklart utförande. För den som verkligen längtar kan det vara till en tröst att Frankfurtsalongen i september också är en möjlighet, om än mindre.

 De första M3:orna av nya generationen levereras troligtvis till kund sommaren 2014, kanske lite senare. Räkna med ungefär ett halvår ytterligare innan M4 är redo för samma process.

 Nå, vad säger du? Blir du upphetsad av ljudet som turbosexan ger ifrån sig?

https://youtu.be/fbsfM-8G6uM?width=575&height=353