Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Ford Fiesta RS blir av – första bilderna!

Fiesta ST i all ära, men det är RS som står högst upp i näringskedjan och många suktar efter en Fiesta med extra pulver. Det kommer! Vi har beviset i form av bilder.

Det är mycket fokus på nya Ford Focus RS som sägs ha över 320 hästkrafter men som i själva verket kan ha så mycket som 350 hästkrafter. Lillebror Fiesta har kommit i skymundan trots att den finns i en väldigt trevlig ST-version. Men snart ska den lille kaxa till sig och bli värstingen i mindre GTI-klassen.

Så sent som för ett par månader sedan bekräftade Ford Perfomance-chefen Tyrone Johnson att det är en hetare version under utveckling. I dag kan vi visa dig de första bilderna på just Fiesta RS i mulform.

Hur kan vi då veta att det är en Fiesta RS som rullar på bilderna? Det vet vi egentligen inte, men vi vågar nog mer eller mindre lova att det är så. Vad som först drar uppmärksamheten åt RS-hållet är följebilarna. Två stycken nya Focus RS, dock fortfarande maskerade. Sedan noterar vi de utlagda skärmbreddarna fram, ett tecken på bredare spårvidd och något som inte vilken Fiesta som helst får dras med. Den temporära fronten avslöjar också att det handlar om annat än standard. Motsvarande popnitade paneler hittar vi bak på bilen och just dessa är av samma typ som på nya Focus RS när den var ute och rullade maskerad.

Jo då, vi vågar slå fast att det är en Ford Fiesta RS vi ser på bilderna här.

Tyvärr har vi inte röntgensyn och därmed kan vi inte se vad det är för motor som döljer sig under huven. Men troligast är en uppumpad EcoBoost-maskin på 1,6 liter som ger någonstans i trakterna av 250 hästkrafter (ST har 182 hästar). Någon fyrhjulsdrift à la Focus RS får vi förmodligen inte se i Fiesta RS.

Premiär för Fords lilla busbil är det någon gång under 2017. Troligtvis är det salongspremiär tidigare än så.