Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bara lugn! Folieringen i fronten tillhör inte standardutrustningen.
Bara lugn! Folieringen i fronten tillhör inte standardutrustningen.
Bara lugn! Folieringen i fronten tillhör inte standardutrustningen.
Bara lugn! Folieringen i fronten tillhör inte standardutrustningen. Foto: CarPix

Första bilderna på Audi A6 facelift

För att inte A6 ska bli ifrånsprungen av Mercedes E-klass och BMW 5-serie planerar Audi en uppdatering av populära modellen i E-segmentet. Här är första bilderna på ”faceliften”.

Dagens Audi A6, generation C8, kom till världen en kall februaridag 2018. Då var det sedanmodellen som tittade fram. Kort därefter, en varmare aprildag, tittade även det mer voluminösa syskonet fram, Avant som det kallas.
Sedan dess har det passerat nästan 3,5 år vilket är ungefär vad som får beskrivas som halvvägs genom en bilmodells generationsålder. Det är därför på tiden att Audi vässar A6 på en rad olika punkter, även om modellen fortsatt står sig bra i dag. En justering behövs inte minst eftersom BMW 5-serie uppdaterades i fjol, precis som konkurrenten från Stuttgart – Mercedes E-klass genomgick även den en uppdateringsprocess förra året. Även de svenska motsvarigheterna, Volvo S90 och V90, uppdaterades i fjol och så sent som för ett par månader sedan fick laddhybridmodellerna rejält mycket längre elektrisk räckvidd.

På bilderna här ser vi uppdaterade A6 för första gången. Bilderna togs för bara några timmar sedan, inte långt från Audis fabriksområde i hemorten Ingolstadt.
Bakom maskeringen i fronten ser vi inga större förändringar, inte vad vi kan se ”på rak arm”. Om vi exempelvis granskar strålkastarna på denna A6 S line så ser de likadana ut som i dag, både till form och hur innanmätet ser ut. Till och med DRL-lysdioderna ser ut att ha samma utformning.
Grillen ser ut att trimmats till genom att få några färre horisontella ribbor. Räkna med att de är kromade på denna prototyp vi ser på bilderna, de är nämligen övertejpade här. Radarsensorerna i grillen är kvar men quattro-emblemet ser ut att ha fått en ny placering, från vårt håll sett strax till vänster om de fyra ringarna, som för övrigt är märkligt maskerade.
Luftintagen till vänster och hög om grillen, nere i spoilerpaketet, ser ut att förändras en aning.

Inte mycket nytt, vad vi kan se. Foto: CarPix

Även bilens bak är maskerad vilket är ett tecken på förändringar, men vi kan inte skönja något revolutionerande hos bakljusen. De ser faktiskt ut precis som i dag, men möjligtvis tillkommer OLED-varianter som tillval.
Stötfångaren känns också bekant. Ändrören pekar i alla fall nedåt.

Av interiören ser vi tyvärr inte mycket, men vi räknar med att grundutförandet med tre skärmar, två på mittkonsolen och en i mätarhuset, behålls. Tekniken bakom skärmarna kommer däremot att uppdateras med fler funktioner och vässade förarassisterande system.

Motormässigt lär dagens drivlinor hänga med ytterligare några år, det betyder ett antal diesel- och bensinmotorer med eller utan elektriskt assistans av olika slag (mildhybrid och laddhybrid). Även prestandaversionerna S6 och RS6 Avant kommer så småningom att uppdateras.

För att denna A6-generation inte ska hinna kännas för gammal kan Audi inte vänta allt för länge med en lansering av uppdaterade versionen. Därför tror vi att den avtäcks under våren nästa år och att den rullar ut på vägarna allra senast strax efter sommaren.