Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Första bilderna på Mercedes EQE SUV

Mercedes elektrifierar på bred front och nu är fokus återigen på suvarna, efter att två elektriska sedanmodeller stulit tiden i rampljuset under senaste året.

En av Stuttgarts två stoltheter – Mercedes – inledde föregående årtionde med att släppa bland annat en elektrisk SLS AMG och en elektrisk B-klass. Samma årtionde avslutade de med att lansera en elektrisk suv vid namn EQC.
Innevarande årtionde innebär fler elbilar från Mercedes, två första åren av 2020-talet har hittills bjudit på två mindre el-suvar i EQA och EQB samt två elektriska sedanmodeller, dels EQS som marknadslanseras i höst och som vi var iväg och provkörde för ett tag sedan, och dels EQE som presenterades så sent som förra månaden. EQS beskrivs som S-klass i elbilsformat, EQE som elektriska motsvarigheten till E-klass.

Nu är det åter fokus mot högbyggen, det vill säga suvar. För tillfället är det stora suven ”EQS SUV”, Mercedes elektriska motsvarighet till GLS, som rullar ute som testprototyp i centrala Europa och som vi såg ett smakprov på i form av Mercedes-Maybach EQS för en dryg månad sedan. Då fick vi även se G-klass som elbil.

Foto: CarPix

Rullar ute gör även ”EQE SUV”, elektriska motsvarigheten till suven GLE. Det är första gången som bilen fångas på bild av någon annan än Mercedes personal.
Till skillnad från EQC är ”EQS SUV” och ”EQE SUV” inte baserade på sina motsvarigheter med förbränningsmotorer. I stället byggs dessa båda på elbilsplattformen EVA2 som både EQS och EQE har som grund.

Med EVA2 under sig har ”EQE SUV” alla möjligheter att erbjuda en bred palett av drivlinekonfigurationer och batteristorlekar.
Det är lätt att tro att denna elektriska suv kommer med samma ”350-drivlina” som sedanen EQE, det betyder i så fall 292 hästkrafter stark elmotor som driver bakhjulen och ett 90 kWh-batteri som – i sedanens fall – räcker till 66 mils körning enligt WLTP-körcykeln.
Max laddeffekt landar sannolikt på 170 kW, det vill säga inte de 200 kW som större och lyxigare EQS kan hantera.'

Foto: CarPix

Tidsmässigt tänker vi oss att ”EQE SUV” presenteras och lanseras under 2022. Då får vi sannolikt också reda på hur Mercedes tänker vad gäller modellbeteckningarna. Exempelvis är EQC i dag en suv, men vad ska då C-klass motsvarighet som elbil heta? Och när E-klass i elbilsutförande heter EQE, och samma EQS/S-klass, vad ska då EQE-suven exakt heta?

En sak är då säkert, ”EQE SUV” kommer att bli en tuff konkurrent till BMW iX som vi nyss har provkört