Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andreas Mau / CarPix

Första bilderna på nya Audi Q5

En av Audis absoluta storsäljare – Q5 – har inlett sin väg mot ett andra generationsskifte. Nu kan vi visa er de första bilderna på nya Q5 som troligen dyker upp under 2023.

Q5 är så pass viktig för Audi att de inte är beredda att stryka den för en elektrisk modell. Q5 kommer att finnas kvar med förbränningsmotorer i ytterligare en generation. På dessa första bilder på nya generationen syns tydligt två ändrör i baken, det till och med ryker ur dem.

I övrigt är det en hårt maskerad bil vi ser. Den ser mer graciös ut i linjerna än vad nuvarande Q5 gör, kanske beror det på att bakpartiet ser ut att slutta lite mer samtidigt som fronten verkar bjuda på en något lägre grill. Sannolikt har det kompenserats med att den breddats en aning.
Storleken är svår att sia om genom att bara betrakta dessa spionbilder, men det är absolut ingen omöjlighet att Q5 vid generationsväxlingen växer med någon centimeter för att erbjuda på bättre interiöra utrymmen. Att konkurrenterna BMW X3 och Volvo XC60 är några centimeter längre än dagens Q5 gör inte vårt antagande mindre trovärdigt.

Fastnar du för de utanpåliggande reflexerna på stötfångaren och bakljusen? Tyvärr, de kommer inte ens finnas med i tillvalsprogrammet då det är provisoriska grejer som hör prototypbilar till.Fastnar du för de utanpåliggande reflexerna på stötfångaren och bakljusen? Tyvärr, de kommer inte ens finnas med i tillvalsprogrammet då det är provisoriska grejer som hör prototypbilar till.Fastnar du för de utanpåliggande reflexerna på stötfångaren och bakljusen? Tyvärr, de kommer inte ens finnas med i tillvalsprogrammet då det är provisoriska grejer som hör prototypbilar till.
Fronten upplevs som lite mer ”sansad” än hur det ser ut på dagens Q5. Det kan förvisso vara maskeringen som lurar oss.Fronten upplevs som lite mer ”sansad” än hur det ser ut på dagens Q5. Det kan förvisso vara maskeringen som lurar oss.Fronten upplevs som lite mer ”sansad” än hur det ser ut på dagens Q5. Det kan förvisso vara maskeringen som lurar oss.
1 AV 2
Fastnar du för de utanpåliggande reflexerna på stötfångaren och bakljusen? Tyvärr, de kommer inte ens finnas med i tillvalsprogrammet då det är provisoriska grejer som hör prototypbilar till.
Foto: Andreas Mau / CarPix
2 AV 2
Fronten upplevs som lite mer ”sansad” än hur det ser ut på dagens Q5. Det kan förvisso vara maskeringen som lurar oss.
Foto: Andreas Mau / CarPix

TEST: Audi Q5 55 Sportback TFSI e quattro mot fyr andra hybrider

Huvudsakliga kraftkällor i drivlinorna kommer att vara bensin- och dieselmotorer. Samtliga kommer sannolikt att få elektrisk assistans av olika grad, som mildhybrider och laddhybrider. Utbudet blir inte helt olikt det som finns till Q5 i dag.

Karossvarianten Sportback kan vi förmodligen också se fram emot. Dagens generation kom ut på vägarna i Sportback-utförande så sent som i fjol. I höstas plockade vi ut Sportback-laddhybriden för provkörning på svenska vägar.

Nya Audi Q5 lär inte presenteras i år utan först nästa år och när modellen väl påbörjar sitt liv i bilägares händer runt om i världen är modellåret 2024.