Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Första bilderna på nya Ford Transit Custom

Mellanversionen i Fords Transit-program ska komma i helt ny upplaga. Här ser vi för första gången nya Transit Custom rulla på vägar i södra Europa.

I skåpbilsvärlden är det få andra modellnamn som kan mäta sig med Transit. Fords lastare har hängt med sedan 1965 och än i dag står den sig stark, inte minst sedan 2012 då Transit-familjen består av tre modeller; Transit, Transit Custom och Transit Connect som dessutom finns i en rad olika utförande med högt skåp, lågt skåp, flak samt varianter för att frakta personer i stället för gods. I sistnämnda utförande är modellnamnet Tourneo.

Dagens Transit Custom är inte gammal som gatan, men i närheten. Den började nämligen byggas i Fords fabrik i turkiska Kocaeli i juli 2012. Med tio år på nacken är det dags att fundera på den berömda handduken som ska kastas in. Så sker ock snart, det är bilderna här ett bevis på. Det är första gången vi ser nya Ford Transit Custom rulla på vägarna som prototyp. Tidigare har den synts till som mula, det vill säga under gammal kaross har ny teknik testats.

Ford har låtit maskera bilen relativt hårt, så det är inte helt enkelt att se alla detaljer, men vi ser tydligt att fronten ges ett helt nytt uttryck med mindre strålkastarenheter och en grill med betydligt fler ribbor än i dag. Just grillen ser ut att vara extra maskerad för att inte avslöja att detta är en skåpbil från Ford, men tittar vi noggrant ser vi att den är bredare än vad en första anblick ger sken av.

Vad som däremot osar Ford-skåpbil är sidorutorna och dess speciella skärning i nedre bakkant. Denna detalj ser identisk ut med hur det ser ut på Transit-modellerna i dag.
Ytterbackspeglarna är däremot annorlunda, de är större än på dagens generation.

För snart tre år sedan kom dagens Transit Custom som laddhybrid, en modell som vi provkörde kort efter presentationen. Nya Transit Custom kommer att fortsätta på inslagen väg med laddbar hybrid, men även mildhybridvarianter i bensin- och dieselutförande är aktuella. Mest spännande är möjligtvis den helt eldrivna variant som väntas bli en storsäljare till speditörer som kör kortare sträckor inom och strax utanför städerna. I dag finns större modellen Transit som elektrisk skåpbil, då heter den E-Transit.

Inte helt lätt att från denna vinkel avgöra vad det är vi tittar på...Inte helt lätt att från denna vinkel avgöra vad det är vi tittar på...Inte helt lätt att från denna vinkel avgöra vad det är vi tittar på...
... däremot syns det ganska tydligt här, inte minst den speciella utformningen av rutorna på dörrarna.... däremot syns det ganska tydligt här, inte minst den speciella utformningen av rutorna på dörrarna.... däremot syns det ganska tydligt här, inte minst den speciella utformningen av rutorna på dörrarna.
Fronten uppvisar bland annat mindre strålkastare än i dag, och de ser ut att knytas samman av en kromlist alternativt en LED-list.Fronten uppvisar bland annat mindre strålkastare än i dag, och de ser ut att knytas samman av en kromlist alternativt en LED-list.Fronten uppvisar bland annat mindre strålkastare än i dag, och de ser ut att knytas samman av en kromlist alternativt en LED-list.
1 AV 3
Inte helt lätt att från denna vinkel avgöra vad det är vi tittar på...
Foto: CarPix
2 AV 3
... däremot syns det ganska tydligt här, inte minst den speciella utformningen av rutorna på dörrarna.
Foto: CarPix
3 AV 3
Fronten uppvisar bland annat mindre strålkastare än i dag, och de ser ut att knytas samman av en kromlist alternativt en LED-list.
Foto: CarPix

Ytterliga en intressant grej med denna nya Ford Transit Custom är att den så småningom även ska komma med Volkswagen-emblem, helt enligt det transportbilssamarbete som Ford och Volkswagen har sedan några år tillbaka och som snart mynnar ut i nya Amarok som är Volkswagens variant på nya Ford Ranger.

Nya Ford Transit Custom ska tillverkas i ovan nämnda fabrik i Kocaeli i Turkiet. Förmodad produktionsstart i början av 2023.